AZ pas na strafschoppen langs Quick Boys, ADO schakelt Excelsior Maassluis uit

17 januari 2024, 9:30

AZ, ADO Den Haag en FC Groningen plaatsten zich voor de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. - Foto: KNVB Media

Ze dwongen AZ tot het uiterste, maar uiteindelijk bleef een stunt uit voor de amateurs van Quick Boys. Pas na strafschoppen won de nummer vier van de Eredivisie in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker van de Tweede Divisionist. Ook Excelsior Maassluis was dichtbij een verrassing, maar twee late doelpunten van ADO Den Haag verstoorden het feestje van de thuisploeg.

Eerst naar Alkmaar. Daar hoopte Quick Boys voor de derde keer dit seizoen te stunten in de TOTO KNVB Beker. De Katwijkers wipten eerder al de profs van NAC Breda en De Graafschap uit het bekertoernooi. Zouden ze dat kunststukje kunnen herhalen tegen AZ, de nummer vier van de Eredivisie?

Nee, luidde het antwoord. Maar AZ werd tot het uiterste gedreven door de fanatieke formatie van trainer Thomas Duivenvoorden. De Alkmaarders speelden een slordige eerste helft, waardoor er kansen ontstonden voor Quick Boys. De prima spelende Sem van Duijn, in de vorige ronde nog goed voor tweede doelpunten tegen De Graafschap, kreeg een grote kans, maar AZ hield stand.

Na rust kwam Quick Boys alsnog op voorsprong via een treffer van Nigel Ogidi Nwankwo. Elf minuten later maakte Dani de Wit gelijk namens AZ. De thuisploeg leek via een doelpunt van Ernest Poku door te drukken, maar diep in de blessuretijd dwong Quick Boys via Leonard de Beste alsnog een verlenging af.

In de extra tijd pakte AZ andermaal de leiding, dit keer via Myron van Brederode, maar het dapper strijdende Quick Boys gaf zich niet gewonnen en kwam via Sem van Duijn op 3-3. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Quick Boys kwam in de penaltyserie nog op voorsprong na een misser van AZ-middenvelder Dani de Wit en een treffer van Danny van den Meiracker. In het vervolg faalde echter niemand meer bij AZ, terwijl Bram Franken en Levi van Duijn misten namens de Katwijkers. Daarmee kwam er een einde aan het bekersprookje van de stuntploeg.

Excelsior Maassluis – ADO Den Haag

Ook voor Excelsior Maassluis hield het avontuur op in de achtste finale. De amateurs, die voor dit duel uitweken naar Spartastadion Het Kasteel, begonnen voortvarend tegen ADO Den Haag. Al na één minuut tekende Kevin Dercks met een rake kopbal voor de openingstreffer op Spangen. Lange tijd hield de Tweede Divisionist stand, maar met de haven in zicht ging de ploeg van trainer Steye Jacobs alsnog kopje onder.

Jort van der Sande bracht ADO in de 83ste minuut op gelijke hoogte. Diezelfde Van der Sande was in de slotminuut van de wedstrijd opnieuw belangrijk toen hij Henk Veerman in stelling bracht, waarna de Volendammer de winnende treffer aantekende. Daarmee schaarde ADO Den Haag zich, net als vorig seizoen, bij de laatste acht van het bekertoernooi.

Excelsior – FC Groningen

Enkele kilometers verderop in Rotterdam viel ook het doek voor het andere Excelsior. De profs in dit geval. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen was in eigen huis tegen FC Groningen lange tijd de bovenliggende partij, maar in de tweede helft ging het mis. De grote kwelgeest van Excelsior heette Romano Postema. Met twee treffers velde hij het vonnis over de Rotterdammers.

Programma en uitslagen tweede ronde Programma en uitslagen tweede ronde Woensdagavond staan PSV en FC Twente tegenover elkaar.

Programma en uitslagen Programma en uitslagen Programma en uitslagen achtste finale TOTO KNVB Beker