AZ en FC Utrecht door naar kwartfinale TOTO KNVB Beker

21 januari 2020, 23:15

FC Utrecht won na verlenging van FC Eindhoven. - Foto: Soccrates Images

AZ en FC Utrecht hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. AZ schaarde zich bij de laatste acht door TOP Oss uit te schakelen, terwijl FC Utrecht pas na verlenging won van FC Eindhoven. Het duel tussen Fortuna Sittard en Feyenoord haalde het einde niet. Vanwege de dichte mist staakte scheidsrechter Kevin Blom de wedstrijd na 63 minuten.

TOP Oss en AZ gingen dinsdagavond als eerste op jacht naar een plekje bij de laatste acht. Het duel tussen de nummer 17 van de Keuken Kampioen Divisie en de nummer twee van de Eredivisie kwam moeizaam op gang. Het spel van AZ was verre van sprankelend, waardoor TOP Oss aanvankelijk eenvoudig stand hield. Acht minuten voor rust moest Ronald Koeman Junior, de doelman van TOP Oss, alsnog vissen toen hij geen antwoord had op een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied van AZ-middenvelder Dani de Wit.

Vlak na rust verdubbelde AZ de marge. Rick Stuy van den Herik veroorzaakte een strafschop. Met Teun Koopmeiners achter de bal is dat dit seizoen vrijwel een garantie voor een doelpunt. Dat was in Oss niet anders. De captain van AZ schoot de bal vanaf elf meter achter Koeman Jr. Daarmee was de wedstrijd beslist en drong de ploeg van trainer Arne Slot door tot de kwartfinale. Daarin zullen de Alkmaarders het opnemen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen PSV en NAC Breda.

Verlenging in Eindhoven

FC Utrecht-doelman Jeroen Zoet, gehuurd van PSV, keerde voor even terug in Eindhoven.

De wedstrijd tussen FC Eindhoven en FC Utrecht betekende voor doelman Jeroen Zoet een terugkeer in Eindhoven. Daar leek de thuisploeg in de eerste helft op weg naar een stunt, toen Samy Brouard de van PSV gehuurde doelman verschalkte met een schot in de korte hoek. Issah Abass bracht FC Utrecht na een uur spelen op gelijke hoogte. De Domstedelingen leken vervolgens op weg naar meer, maar de beste kans na rust kwam op naam van Eindhoven. Kaj de Rooij  schoot enkele minuten voor tijd echter tegen de lat, waardoor de gelijke stand op het scorebord bleef staan.

Een verlenging moest uitkomst brengen. Daarin spatte de Eindhovense bekerdroom uiteen, toen Jean-Christophe Bahebeck FC Utrecht op een 2-1 voorsprong zette. Met verdediger Mawouna Amevor als gelegenheidsspits probeerde de thuisploeg nog een gelijkmaker af te dwingen, maar een doelpunt bleef uit. FC Utrecht plaatste zich daardoor voor de kwartfinale van de beker, waarin het speelt tegen de winnaar van het duel tussen IJsselmeervogels en Go Ahead Eagles.

Mist spelbreker in Sittard

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord werd na 63 minuten gestaakt. Dichte mist maakte doorspelen onmogelijk. Scheidsrechter Kevin Blom kon daardoor niet anders dan het duel vroegtijdig affluiten. De stand was op dat moment 1-1. Feyenoord kwam op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Amadou Ciss, waarna Felix Passlack vlak na rust de gelijkmaker aantekende. De wedstrijd wordt dinsdag 28 januari uitgespeeld.

Programma woensdag

Woensdagavond staan er opnieuw drie wedstrijden in de achtste finale op het programma. In het Erve Asito trappen Heracles en Vitesse om 18.30 uur af. Daarnaast komt om 20.45 uur één van de twee overgebleven amateurclubs in de KNVB Beker in actie. Spakenburg neemt het dan in de Johan Cruijff Arena op tegen Ajax. Het laatste affiche is het treffen tussen sc Heerenveen en Willem II. De aftrap in het Abe Lenstra Stadion is eveneens om 20.45 uur.