Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ajax wint in De Kuip en speelt finale tegen PSV

KNVB Media
KNVB Media
6 april 2023, 11:30

Davy Klaassen juicht nadat hij Ajax op 2-1 heeft gezet. - Foto: KNVB Media

Ajax heeft zich voor de 28ste keer geplaatst voor de finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. Feyenoord werd in de halve finale in De Kuip met 2-1 verslagen. Het duel werd na een uur gestaakt bij een 1-2 tussenstand nadat Ajax-speler Davy Klaassen werd geraakt door een voorwerp uit het publiek. Na de afkoelingsperiode kwam in de stand geen verandering meer. Ajax treft in de finale op 30 april PSV. De eindstrijd in De Kuip is een reprise van de finale van 2022.

Na afloop van de bekerkraker ging het niet over voetbal maar over het incident dat een schaduw legde op een tot dan toe boeiend duel. Bij een opstootje tussen de beide aanvoerders Orkun Kökçü en Dusan Tadic sloeg de vlam in de pan. Vanuit het publiek werden meerdere voorwerpen op het veld gegooid. Een daarvan raakte Ajax-middenvelder Davy Klaassen vol op het hoofd met een bloedende wond tot gevolg. De Ajax-spelers voelden zich niet meer veilig op het veld waarna scheidsrechter Allard Lindhout beide ploegen naar binnen stuurde voor een afkoelingsperiode.

— De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt nadat Davy Klaassen was geraakt door een voorwerp uit het publiek. 

Comedy Capers

In het uur daarvoor speelden Feyenoord en Ajax een bekerwedstrijd zoals het hoort, op het scherpst van de snede. Het voetbal was niet altijd even goed. De beleving was intens. Ajax kwam na een kwartier op voorsprong, geholpen door een Comedy Capers-act van Marcus Pedersen en Alireza Jahanbakhsh. De Feyenoorders struikelden over elkaar waarna de bal voor de voeten van Dusan Tadic kwam die met een snelle voetbeweging de vrije hoek vond.

— Tot de wanordelijkheden speelden Feyenoord en Ajax een boeiende en intense halve finale.

Feyenoord ging op jacht naar de gelijkmaker en kreeg ook enkele goede mogelijkheden. Santiago Gimenez schoot alleen voor Rulli op de benen van de keeper. Alireza Jahanbakhsh raakte de paal bij een opgelegde kans. Vlak voor rust viel de 1-1 toch. Wieffer stuurde Jahanbakhsh weg over de rechterflank. Zijn afgemeten voorzet werd door Gimenez feilloos binnen gekopt.

— Santiago Gimenez viert zijn gelijkmaker voor Feyenoord op karakteristieke wijze.

'Anders hebben ze je'

Na rust zette Feyenoord direct aan. Santiago Gimenez liet de bal in kansrijke positie van zijn voet springen. Toch was het Ajax dat in de 50ste minuut na een mooie aanval de leiding nam. Bergwijn werd na een subtiel balletje van Tadic alleen voor Wellenreuther gezet. De keeper redde, maar Feyenoord kreeg de bal niet weg, waarna Davy Klaassen via een hoop 'gekluts' en 'gefrommel' de 1-2 liet aantekenen.

— Drie Feyenoorders proberen Francisco Conceição van scoren af te houden.

Zoals wel vaker dit seizoen moest Feyenoord in de achtervolging. Maar daar kreeg het door toedoen van een aantal eigen supporters dus geen kans toe. Ajax besloot na de afkoelingsperiode toch verder te voetballen. 'Anders hebben ze je', zei Klaassen na afloop. Nadat Feyenoord-icoon John de Wolf het publiek had toegesproken - 'gebruik je verstand' - floot Lindhout voor het resterende half uur.

— Ajax-keeper Rulli is de baas in het strafschopgebied.

Reprise

Maar de deken van negativiteit die over De Kuip was gelegd door het gedrag van de supporters kon Feyenoord logischerwijs niet meer afschudden. Gimenez kopte nog op de paal maar verder kwam de voorsprong van Ajax niet meer in gevaar. Feyenoord-trainer Arne Slot sprak na afloop over een zwarte bladzijde in de historie van Feyenoord en een zwarte dag voor het voetbal. En dat was het.

— Ajax plaatste zich voor de 28 voor de bekerfinale, waarvan de club er 20 won.

Ajax plaatste zich voor de 28ste keer voor de finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. De Amsterdammers treffen in de finale PSV. Het duel in De Kuip op 30 april is een reprise van de finale van 2022. Dat is in de geschiedenis van het TOTO KNVB Bekertoernooi niet eerder voorgekomen.

Statement KNVB Statement KNVB Lees hier het statement van de KNVB naar aanleiding van de wanordelijkheden bij Feyenoord - Ajax.

103 BEKERFINALES!

De meest opmerkelijke feiten en verhalen

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen