Ajax, Vitesse en Heerenveen naar kwartfinales TOTO KNVB Beker

23 januari 2020, 9:45

Ajax, Vitesse en sc Heerenveen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het TOTO KNVB Bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

Ajax, Vitesse en sc Heerenveen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het TOTO KNVB Bekertoernooi. Spannend was het vooral bij sc Heerenveen – Willem II, waar er strafschoppen aan te pas moesten komen om een winnaar aan te wijzen.

In het Abe Lenstra Stadion begonnen de bezoekers goed aan het treffen. Na twintig minuten promoveerde Vangelis Pavlidis een uitstekende voorzet van Mike Tresor Ndayishimiye tot doelpunt; 0-1. Kort daarna moest de topschutter geblesseerd naar de kant; een fikse tegenvaller voor de verliezend finalist van vorig seizoen.

Verlenging nodig

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen of de bal lag op de stip. Hicham Faik maakte van elf meter geen fout en zette beide ploegen op gelijke hoogte. Heerenveen kwam een kwartier voor tijd zelfs op 2-1 via een eigen doelpunt van Dries Saddiki, maar een doelpunt van Damil Dankerlui bepaalde dat er verlengd moest worden.

In die verlenging kwam er geen verandering in de stand, waardoor er strafschoppen aan te pas moesten komen om een winnaar aan te wijzen. Daarin bleek de thuisploeg de sterkste, na missers van Willem II'ers Freek Heerkens en Marious Vrousai, waardoor Heerenveen zich plaatste voor de kwartfinales.

Probleemloze avond Ajax

Ajax kende een probleemloze avond tegen de amateurs van Spakenburg (7-0). De Amsterdammers gingen rusten met een 3-0 voorsprong door een hattrick van Siem de Jong. Na de pauze waren ook Lassina Traoré (2x), Dusan Tadic en de 16-jarige invaller Naci Ünüvar trefzeker. Laatstgenoemde was de op-twee-na jongste debutant voor Ajax ooit. Alleen Ryan Gravenberch en Clarence Seedorf waren jonger bij hun debuut voor Ajax 1.

Het resterende programma van de TOTO KNVB Beker.

Vitesse bereikte de kwartfinales van het bekertoernooi door op bezoek bij Heracles Almelo met 0-2 te winnen. De ploeg van coach Edward Sturing kwam na tien minuten op een 0-1 voorsprong door een rake vrije trap van Oussama Tannane, die daarmee Heracles-keeper Michael Brouwer verraste. Diezelfde Tannane speelde ook een hoofdrol bij de 0-2. Met een puike steekpass zette hij Tim Matavz voor Brouwer. Oog in oog met de goalie faalde de spits niet. Het bleek tevens de eindstand.

Resterend programma

Donderdagavond staan er nog twee duels op het programma. IJsselmeervogels neemt het om 18:30 uur op tegen Go Ahead Eagles, waarna NAC Breda in eigen huis PSV ontvangt. De aftrap van dat duel is om 20:45 uur. Het restant van Fortuna Sittard – Feyenoord, dat eerder deze week gestaakt werd vanwege dichte mist, wordt volgende week dinsdag gespeeld. De aftrap is om 20:00 uur.