Ajax naar finale TOTO KNVB Beker na eenvoudige zege op Heerenveen

4 maart 2021, 9:00

Davy Klaassen zette Ajax op een 1-0 voorsprong, nadat hij een voorzet van Antony binnenkopte. - Foto: Soccrates Images

De finale van de TOTO KNVB Beker gaat dit seizoen tussen Vitesse en Ajax. Nadat de Arnhemmers zich dinsdagavond plaatsten ten koste van VVV-Venlo, bereikten de Amsterdammers woensdagavond de eindstrijd na een 3-0 overwinning op sc Heerenveen.

De ploeg van trainer Erik ten Hag blijft zodoende strijden op drie fronten. Na het bereiken van de volgende ronde in de Europa League en de eerste plaats in de Eredivisie lonkt voor Ajax ook de winst van de TOTO KNVB Beker. Slechts één horde zijn de Amsterdammers nog verwijderd van hun twintigste bekerwinst in de clubhistorie. Daarmee is Ajax recordhouder in de strijd om de KNVB Beker.

Oppermachtig

Ajax plaatste zich woensdagavond ten koste van sc Heerenveen voor de eindstrijd. Op die overwinning viel weinig af te dingen. In het Abe Lenstra Stadion waren de Amsterdammers oppermachtig. Davy Klaassen brak na negentien minuten de ban en zette Ajax met zijn hoofd op een 1-0 voorsprong. De international dacht even daarna ook de tweede treffer te maken, maar dat doelpunt werd afgekeurd na hands van Dusan Tadic.

Heerenveen stuntte in de kwartfinale nog tegen Feyenoord, door in de slotfase een 3-1 achterstand om te buigen in een 4-3 overwinning. Zo’n stunt zat er woensdagavond geen moment in. De Friezen konden Ajax-doelman Maarten Stekelenburg voor rust geen moment in de problemen brengen. Ook in de tweede helft was het Ajax dat het spel bepaalde.

Tegen Feyenoord kwam Heerenveen nog terug van een 3-1 achterstand. Dat zat er tegen Ajax geen moment in.

Strafschop

Na ruim een uur spelen viel alsnog de 2-0, nadat Mohammed Kudus werd gevloerd in het zestienmetergebied van Heerenveen. De toegekende strafschop werd benut door Tadic, die doelman Erwin Mulder de verkeerde kant opstuurde. Mitchell van Bergen kreeg namens de Friezen nog wel een dot van een kans om de spanning terug te brengen in de wedstrijd, maar oog in oog met Stekelenburg schoot hij tegen de doelman aan.

Zo bleef Ajax de wedstrijd controleren. Een kwartier voor tijd gooide invaller David Neres het duel zelfs definitief in het slot, door op aangeven van Sebastien Haller de 3-0 tegen de touwen te schieten. De overwinning kwam in de slotfase niet meer in gevaar.

Dusan Tadic zette Ajax op 2-0.

Finale

Ajax mag zich zodoende opmaken voor de 26ste bekerfinale in de clubhistorie. In de eindstrijd in De Kuip op 18 april treft het de bekerwinnaar van 2017: Vitesse. Zeven keer eerder namen beide teams het tegen elkaar op in het toernooi om de TOTO KNVB Beker, maar nog nooit in de finale. De laatste keer dat de Amsterdammers de Arnhemmers troffen in het bekertoernooi, was vorig seizoen in de kwartfinale. Toen won Ajax met 3-0.