Ajax na strafschoppen naar kwartfinale

19 december 2018, 23:30

Vreugde bij Ajax tijdens de strafschoppenreeks. - Foto: Soccrates Images

Voor het eerst sinds het seizoen 2013/'14 overwintert Ajax in de TOTO KNVB Beker. Makkelijk ging het zeker niet tegen eerstedivisionist Roda JC, maar na strafschoppen werden de Limburgers op de knieën gedwongen.

Ajax leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan toen het na twaalf minuten spelen op een 0-1 voorsprong kwam. Dusan Tadic benutte een strafschop. Maar Roda JC weerde zich dapper en tien minuten voor rust kwam het op gelijke hoogte. Mitchel Paulissen benutte eveneens een strafschop. In het vervolg van de wedstrijd kwam Ajax maar moeizaam tot kansen en werd Roda JC af en toe gevaarlijk.

Na 120 minuten gingen de gedachten terug naar vorig seizoen, toen FC Twente de Amsterdammers uit de beker kegelde. Maar dit keer wist Ajax wel te winnen, onder meer doordat de ingevallen Onana een strafschop keerde van Paulissen.

ODIN '59

De bekeravond begon in IJmuiden, waar derdedivisionist ODIN '59 het opnam tegen sc Heerenveen. Al binnen twee minuten kwamen de amateurs op voorsprong via Bormann. Vlap bracht de score echter al snel weer in balans en na rust zette Lammers de Friezen op voorsprong. In een slotoffensief waren de amateurs nog een paar keer dichtbij, maar uiteindelijk besliste Van Amersfoort de wedstrijd: 1-3.

Ook Fortuna Sittard verzekerde zich van een plek bij de laatste acht. Thuis tegen SC Cambuur leek het tien minuten voor tijd in kannen en kruiken, toen Lamprou de 2-0 aantekende. Maar na een rode kaart voor keeper Özer werd het toch weer spannend, zeker toen Rossi voor de aansluitingstreffer zorgde. Maar verder kwamen de Leeuwarders niet; Fortuna Sittard won met 2-1.