Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ajax knokt zich langs AZ in spannend bekergevecht; Feyenoord en Heerenveen ook door

KNVB Media
KNVB Media
21 januari 2021, 9:45

Karakteristiek beeld uit AZ - Ajax: Matchwinner Zakaria Labyad knokt zich langs de AZ-verdedigers. - Foto: Soccrates Images

Na Vitesse en PSV plaatsten ook Feyenoord en Ajax zich woensdag bij de laatst acht van de TOTO KNVB Beker. De huidige top vier van de Eredivisie zit dus nog in het toernooi. Dat komt niet vaak voor. Ajax knokte zich langs AZ in een winderig Alkmaar. Een goal van Labyad was genoeg. Feyenoord had alle moeite met Heracles: 3-2. Heerenveen is ook door. De Friezen schakelden na een sterk laatste kwartier Emmen uit.

Een spektakel als Ajax - FC Utrecht (5-4) in de vorige bekerronde werd AZ-Ajax niet. De harde gure wind die door het stadion gierde, speelde daar ook een rol in. Ajax trad bovendien aan met acht andere spelers ten opzichte van De Klassieker afgelopen zondag. Onder andere Onana, Blind, Klaassen, Tadic, Haller en Antony zaten op de bank. 

— Calvin Stengs stijlvol in actie. Foto: Soccrates Images

Toch viel er met name voor rust nog genoeg te genieten. Stengs soleerde gracieus langs twee Ajacieden. Zijn voorzet werd door Gudmundsson niet op waarde geschat. Aan de andere kant krulde Quincy Promes de bal magnifiek op de paal. Zo ging het over en weer in de eerste helft en was het Zakaria Labyad die status quo doorbrak. Na een scrimmage schoot hij de bal hoog in het dak van het doel. 

Wurggreep

In de tweede helft wilde AZ op zoek naar de gelijkmaker maar het kreeg van Ajax de kans niet om zich onder de druk uit te voetballen. Zo ontspon zich een gevecht dat meer spannend was dan goed, waarbij Ajax als een boa constrictor AZ in de wurggreep hield, zonder zelf veel te creëren. Heel af en toe kon AZ ontsnappen. Boadu kwam net tekort bij de tweede paal na een voorzet van Karlssen. En de ploeg uit Alkmaar mocht zich terecht beklagen toen diezelfde Boadu onterecht werd teruggefloten voor buitenspel.

Naarmate AZ meer risico's nam, kreeg Ajax ook weer kansen om de wedstrijd te beslissen. Alvarez kopt op de lat. Gravenberch schoot op de paal en Promes faalde oog in oog met Bizot. In de slotfase moest Maarten Stekelenburg nog even gestrekt na een schot van Letschert. Zo knokte Ajax zich langs AZ, dat sinds het seizoen 2010/2011 altijd minimaal de kwartfinale haalde.

Feyenoord - Heracles

Feyenoord heeft al het hele seizoen moeite om het spel te maken in de eigen Kuip. Eerder in de competitie pakte Heracles verdiend een punt (0-0). En ook nu roken de Almeloërs dat er iets was te halen in Rotterdam. Na zes seconden stond Burgzorg alleen voor Marsman na een ingestudeerde aftrap. De goalie toonde zijn goede vorm en redde. Vervolgens was Heracles de betere ploeg en de 0-1 van Burgzorg na een half uur spelen was dan ook conform het spelbeeld. Feyenoord mocht van geluk spreken dat in de blessuretijd van de eerste helft een vrije trap van Berghuis voor de voeten van Sinisterrra viel: 1-1. 

— Lutsharel Geertruida feliciteert Luis Sinisterra met zijn goal. Foto: Soccrates Images

Na rust tapte Feyenoord uit een ander vaatje. Linssen kwam voor de teleurstellende Pratto en schoot na acht minuten de 2-1 binnen. Berghuis had daarvoor al een kans gemist, net als de andere invaller Haps die de lat raakte. Heracles bleef in de wedstrijd. Burgzorg zag zijn gelijkmaker terecht afgekeurd wegens buitenspel. Lutsharel Geertruida leek Feyenoord vlak voor tijd in veilige haven te koppen uit een vrije trap van Diemers. Maar Adrián Szöke bracht met een knappe volley de spanning terug: 3-2. Er volgde zelfs nog een kansje om een verlenging af te dwingen. Marsman liet zich echter niet verrassen in de korte hoek.

Emmen - Heerenveen

In het TOTO KNVB Bekertoernooi kon Emmen tot nu even vluchten uit de misere van de competitie. FC Eindhoven en FC Groningen werden aan De Meerdijk aan de zegekar gebonden, een genoegen dat de Drenthse ploeg in de Eredivisie nog niet mocht smaken. Ook tegen Heerenveen leek Emmen op weg naar het goede gevoel. In een matige wedstrijd bracht Pena - de revelatie van vorig seizoen - Emmen verdiend op 1-0. Heerenveen zette daar lang bar weinig tegenover. De gelijkmaker van Nygren in de 72e minuut was meer toeval dan een Friese belegering van het doel van de tegenstander. Daarna ging Heerenveen vol voor de winst, kreeg ook kansen en juist op het moment dat iedereen zich opmaakte voor een verlenging maakte Emmen-verdediger Van Rhijn curieus hands. Joey Veerman schoot Heerenveen naar de kwartfinale.

— Joey Veerman schiet Heerenveen naar de kwartfinale. Foto: Soccrates Images

Programma

Donderdag staan de laatste twee duels uit de achtste finales op het programma. NEC speelt tegen Fortuna Sittard. VVV Venlo ontvangt Go Ahead Eagles. De loting voor de kwartfinale is aanstaande zaterdag 23 januari om 22.30 in het programma De Eretribune op ESPN. 

Programma en uitslagen Programma en uitslagen Bekijk het programma en de uitslagen voor de achtste finale van de TOTO KNVB Beker

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen