Ajax en FC Utrecht brengen ode aan het bekervoetbal

17 december 2020, 10:15

Zakaria Labyad schiet de 4-4 binnen na een schitterende Ajax-aanval. - Foto: Soccrates Images

Bizar. Krankzinnig. Thriller. Ajax-trainer Erik ten Hag noemde het zelfs een 'crazy night'. Iedereen zocht naar woorden voor de ode aan het bekervoetbal die Ajax en FC Utrecht woensdagavond op de mat legden. Ajax won uiteindelijk met 5-4 en gaat door naar de laatste zestien, net als PSV en VVV die respectievelijk De Graafschap en Almere City uitschakelden.

"Het was 5-4 toch?" Ajax-spits Zakaria Labyad was na afloop van Ajax - FC Utrecht even de tel kwijtgeraakt, zoveel was er gebeurd in deze onvervalste bekerkraker. Dat hadden ook Rafael van der Vaart en Jan Joost van Gangelen niet verwacht in hun gebruikelijke vooruitblik op deze bekerronde. Ja, veel goals voor Ajax wel, maar dat het moeilijk scorende FC Utrecht plotseling het net zou gaan vinden, hadden deze kenners even over het hoofd gezien.

Rafael van der Vaart en Jan Joost van Gangelen zaten er helemaal naast. #2 | Onvoorspelbaar seizoen 2

Lef

Na 59 seconden prikte Mahi de bal al achter de debuterende doelman Kjell Scherpen. Het bleek de opmaat voor een spektakelstuk in de Johan Cruijff ArenA. FC Utrecht speelde met lef, was gekomen voor de winst en hield constant drie spitsen voorin waardoor de Ajax-verdediging geen moment kon verslappen. Aan de andere kant kreeg ook Ajax ruimte om te voetballen. De toeschouwers thuis zaten constant op het puntje van de stoel.

In de achtste minuut maakte Tadic al weer gelijk. Met geluk want zijn vrije trap werd van richting veranderd voor hij achter doelman Paes in het net verdween. Paes moest na een half uur groggy van het veld na een botsing met ploeggenoot Warmerdam. Daardoor kwam er zes minuten blessuretijd bij en die gebruikte Ajax voor een prachtige aanval met als eindstation Labyad. Ruststand 2-1. Even ademhalen voor de tweede helft.

Mahi viert een van zijn twee goals met Kerk. Foto: Soccrates Images

Achtbaan

Na rust had Mahi een minuutje langer nodig dan in de eerste helft om de gelijkmaker achter Scherpen te schieten. Daarna ontrolde zich een tweede helft die voor beide supportersgroepen als een achtbaan moet hebben gevoeld. Via een eigen goal van St. Jago kwam Ajax op 3-2. Van de Streek maakte twee minuten later al weer 3-3. In de zeventigste minuut gloorde de volgende ronde voor FC Utrecht. Scherpen liet een voorzet van Kerk glippen en invaller was er als de kippen bij om de 3-4 binnen te frommelen. Tien minuten mocht alles wat FC Utrecht lief is, dromen.

Het slotakkoord was voor Ajax met twee goals van grote schoonheid. Eerst ging de bal razendsnel van voet naar voet. Het was wederom Labyad die mocht afronden: 4-4. Twee minuten voor tijd kreeg Tadic iets teveel ruimte rond de zestien. Met rechts sloeg zijn schot via onderkant lat snoeihard binnen. Nog was het niet gedaan. FC Utrecht kreeg nog een enorme kans op de gelijkmaker via Kerk en claimde in de laatste seconde penalty na een duel tussen Blind en Van de Maarel. Het waren de laatste regels van een ode aan het bekervoetbal die Ajax en FC Utrecht op woensdagavond 16 december hadden geschreven. Met als titel: 'Crazy Night'.

Dusan Tadic besliste het zinderende bekerduel Ajax - FC Utrecht met een snoeihard schot. Foto: Soccrates Images

Wereldgoal Malen

De mooiste goal van de avond was niet van Dusan Tadic, maar kwam van de voeten van Donyell Malen tegen De Graafschap. "We speelden met een andere bal dan in de eredivisie, lichter, dus ik zei voor de wedstrijd al tegen de jongens: 'schieten!'." Malen wachtte tot de 85ste minuut voordat hij op dertig meter van de goal zijn theorie in de praktijk bracht. De bal zeilde heerlijk in de bovenhoek. Het was de 0-2 op De Vijverberg in een wedstrijd waarin PSV het lang spannend hield. Na een 0-0 ruststand was PSV via een makkelijk gegeven penalty van Max op voorsprong  gekomen. Hilderink frommelde in de slotfase de aansluitingstreffer nog binnen, maar een stunt zoals in de eerste ronde tegen FC Twente zat er niet in voor De Graafschap.

Donyell Malen haalt uit voor zijn magnifieke goal tegen De Graafschap. Foto: Soccrates Images

Almere City - VVV

Almere City dacht in eigen huis te kunnen stunten tegen VVV. De nummer twee uit de Keuken Kampioen Divisie kwam in de tiende minuut op voorsprong. Maar de Venlonaren rechtten de rug. Via Van Crooy, Linthorst en Arias (2x) schaarde VVV zich bij de laatste zestien van het TOTO KNVB Bekertoernooi.

Programma donderdag

Donderdagavond staan er nog twee wedstrijden op het programma. In Leeuwarden speelt de koploper uit de Keuken Kampioen Divisie, SC Cambuur, tegen Go Ahead Eagles. Willem II kan het bekertoernooi aangrijpen om de slechte vorm in de competitie te doorbreken tegen het dit seizoen sterke Vitesse.

Programma tweede ronde TOTO KNVB Beker Programma tweede ronde TOTO KNVB Beker Bekijk het programma.