Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Topduels in halve finales TOTO KNVB Beker Vrouwen

KNVB Media
KNVB Media
16 april 2021, 14:45

Zondag treffen PSV en Ajax - hier met Amy Harrison en Victoria Pelova - elkaar in de halve finale van de beker. - Foto: KNVB Media

De strijd om de TOTO KNVB Beker Vrouwen nadert zijn apotheose. Dit weekend staan de halve finales op het programma en dat zijn twee absolute krakers: FC Twente - ADO Den Haag en PSV - Ajax. Wie gaat er zaterdag 5 juni naar de eindstrijd in Almere?

Vier clubs zijn nog in de race en dat zijn bepaald niet de minsten. De top-4 van de reguliere competitie in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen zijn ook doorgedrongen tot de halve eindstrijd van de nationale beker. Dat betekent dat we dit weekend kunnen uitkijken naar twee topaffiches. Beide halve finales zijn live te zien op ESPN.

FC Twente - ADO Den Haag

Zaterdag 17 april, 16.30 uur
Sportcampus Diekman, Enschede
Live op ESPN

In de eerste halve finale lijkt FC Twente op papier de grote favoriet. De ploeg uit Enschede draait goed in de competitie en begint volgende week als koploper aan de play-offs. Ook werd de finale van de Eredivisie Cup bereikt, al moest Twente in die eindstrijd op Eerste Paasdag zijn meerdere erkennen in Ajax: 3-2.

Toch zal de thuisploeg zaterdag een fikse kluif krijgen aan ADO Den Haag. Vermoedelijk meer dan dat zelfs, want de Haagse formatie van coach Sjaak Polak – die deze week zijn contract met een jaar verlengde – won eerder in het seizoen al de uitwedstrijd met 0-2 en hield Twente in eigen huis op 0-0. En voor drievoudig bekerwinnaar ADO Den Haag is de bekerstrijd altijd bijzonder. Ook dit jaar weer.

Gwyneth Hendriks en Jaimy Ravensbergen: steunpilaren van ADO Den Haag.

"De TOTO KNVB Beker staat vanaf het begin van het seizoen hoog op ons lijstje,” zegt Nadine Noordam op de clubsite. "Wij weten dat de kans klein is dat we kampioen worden. Daarentegen maken we elk jaar weer een goede indruk in het bekertoernooi. We hebben een goede ploeg die alles voor elkaar over heeft, dat hebben we dit seizoen al laten zien. Het wordt dus weer eens tijd dat we aan het einde van het seizoen met de beker in handen staan!"

Noordam verwacht een spannende en fysieke wedstrijd. Dat laatste is in het voordeel van de Haagse vechtmachine die vooral als collectief uitblinkt. FC Twente is zich daar goed van bewust. Dat geldt zeker voor Marisa Olislagers die vorig jaar nog het groengele shirt droeg en nu voor Twente uitkomt. "ADO heeft een ploeg die heel fysiek kan spelen en de duels aan gaat. Normaal kunnen wij dat ook, maar in die wedstrijden tegen ADO lukte ons dat niet", aldus Olislagers op de clubsite van Twente. "We moeten klaar zijn voor zaterdag en daar voetballend het juiste tegenover zetten. We spelen de komende weken alleen maar topwedstrijden. We willen prijzen winnen en weten wat we daarvoor moeten doen."

Marisa Olislagers aan de bal voor FC Twente. 

PSV - Ajax

Zondag 18 april, 12.15 uur
PSV Campus De Herdgang, Eindhoven
Live op ESPN

In Eindhoven is de honger naar een hoofdprijs groot. Sinds PSV in 2012 (eerste als PSV/FC Eindhoven, later als PSV) in het vrouwenvoetbal stapte, lukte het de club nog niet om een prijs te veroveren. Geen landstitel, geen beker, geen Eredivisie Cup. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen en de prijzenkast te vullen.

Daarvoor moet zondag wel Ajax, de winnaar van de laatste drie edities van het bekertoernooi, aan de kant worden geschoven. Uitgerekend de club die PSV in drie TOTO KNVB Bekerfinales dwars heeft gezeten. In 2014, 2017 en 2018 kreeg PSV de kans, maar stonden na afloop de Ajacieden met de beker in handen. Ditmaal ontmoeten beide ploegen elkaar in de halve eindstrijd én profiteren de Eindhovense vrouwen van het thuisvoordeel.

Ajax won in 2018 de TOTO KNVB Bekerfinale door met 3-1 van PSV te winnen.

Op voorhand kan dat een psychologisch voordeel zijn voor PSV. Een maand geleden eindigde het competitietreffen in Eindhoven in een 2-1 zege voor de ploeg van Rick de Rooij. Romée Leuchter scoorde voor rust tweemaal, waarna Marjolijn van den Bighelaar in blessuretijd voor Ajax de eretreffer maakte. Eerder in het seizoen waren de rollen omgedraaid en boekte Ajax in eigen huis een 2-0 overwinning via goals van Stefanie van der Gragt en Vanity Lewerissa. De laatste maakte vandaag bekend dat ze aan het eind van het seizoen een punt achter haar loopbaan zet.

De 30-jarige aanvalster én oud-speelster van PSV, die in 2017 met Oranje Europees kampioen werd, hoopt dat met een prijs te doen. De snelste route is via het bekertoernooi waarin we dit seizoen vanwege de coronabeperkingen in november afscheid moesten nemen van de amateurclubs. Het toernooi ging vanaf de kwartfinale verder met alleen de clubs uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Ajax won daarin met 1-2 bij sc Heerenveen, terwijl PSV op eigen veld PEC Zwolle met 3-0 aan de kant zette.

Wie er zondag ook aan het langste of kortste eind trekt, de revanche volgt snel. Volgend weekend zien beide ploegen elkaar opnieuw in Eindhoven bij de start van de play-offs.

Joëlle Smits is dit seizoen de topscorer van PSV.

KNVB Beker Vrouwen KNVB Beker Vrouwen Hier vind je alle winnaars van de TOTO KNVB Beker Vrouwen.

Maak elke wedstrijd
spannender met TOTO

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen