Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

2010: Ajax in twee duels veel te sterk voor Feyenoord

KNVB Media
KNVB Media
13 maart 2018, 14:00

Ajax pakte de KNVB Beker na twee overwinningen op Feyenoord - Foto: KNVB Media

Het gebeurt niet vaak, maar helemaal uniek is het niet; een KNVB bekerfinale die wordt gespeeld over twee wedstrijden. In 2010 is dat, voor het eerst sinds 1983, wel weer het geval. Eerst staan Ajax en Feyenoord op 25 april tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA, twee weken later volgt de return in De Kuip. De aanleiding: angst voor rellen tussen de twee supportersgroepen.

Bij de twee wedstrijden zijn supporters van de uitspelende ploeg daarom niet welkom. In het eerste duel, dat op de oorspronkelijk vastgestelde datum wordt afgewerkt in de Amsterdam ArenA, zegeviert Ajax met 2-0. Na zes minuten ligt de bal voor het eerst achter Feyenoord-doelman Erwin Mulder. Doelpuntenmaker is Siem de Jong. Feyenoord is gewaarschuwd zou je denken, maar niets blijkt minder waar. Nauwelijks een minuut na de openingstreffer staat het 2-0 en weer is het De Jong die de trekker overhaalt.

Ajax simpel naar de zege

In de return, die twee weken later wordt gespeeld, moet Feyenoord de nederlaag in het eerste deel zien weg te werken. In een halfvol stadion De Kuip blijkt dat een brug te ver. Zeker wanneer Luis Suarez Ajax al na vier minuten op een 0-1 voorsprong zet. Na een uur verdubbelt De Jong de score, waarna Jon Dahl Tomasson de Rotterdammers nog iets dichterbij brengt.

Het lijkt niet meer dan een pleister op de wonde. Sterker nog, de Amsterdammers lopen in het slot zelfs nog verder uit. Via treffers van weer De Jong en Suarez wordt het zelfs 1-4. Het is een finale om snel te vergeten. Zeker voor de Feyenoord-aanhang, maar ook voor de Ajacieden. Een bekerfinale over twee wedstrijden en zonder publiek van beide kanten; niemand die er op zit te wachten.

Statistieken

Heenwedstrijd: Ajax – Feyenoord 2-0 (2-0). 6. De Jong 1-0, 7. De Jong 2-0.

Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita, De Zeeuw, De Jong, Enoh, Suárez, Pantelic (70. Rommedahl), Emanuelson (80. Eriksen).

Feyenoord: Mulder, De Vrij, Vlaar (72. Schenkeveld), Bahia, Van Bronkhorst, Landzaat, Fer, El Ahmadi (85. Leerdam), Bruins, Wijnaldum, Tomasson (73. Cissé).

Scheidsrechter Roelof Luinge nam tijdens de KNVB Bekerfinale afscheid van het betaald voetbal.

Return: Feyenoord – Ajax 1-4 (0-1). 4. Suarez 0-1, 64. De Jong 0-2, 72. Tomasson 1-2, 77. De Jong 1-3, 82. Suarez 1-4.

Feyenoord: Mulder, De Vrij (46. De Guzmán), Vlaar, Bahia, De Cler (75. Hofland), Landzaat (46. Schenkeveld), Fer, El Ahmadi, Makaay, Wijnaldum, Tomasson.

Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita, De Zeeuw, De Jong (84. Lodeiro), Enoh, Suárez, Pantelic (78. Rommedahl), Emanuelson (63. Eriksen).
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen