Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

2009: Heerenveen wint eerste KNVB Beker na strafschoppen

KNVB Media
KNVB Media
13 maart 2018, 12:00

Gerald Sibon en Hans Vonk springen elkaar in de armen - Foto: KNVB Media

De bekroning op het seizoen. Dat moet de winst van de KNVB Beker zijn op zondag 17 mei 2009 voor zowel FC Twente als Heerenveen. De Tukkers zijn als tweede geëindigd in de Eredivisie en Heerenveen kwalificeerde zich knap met plek vijf direct voor de nieuwe Europa League.

In de sfeervolle Kuip heeft Heerenveen in de eerste helft de overhand. De ploeg van Trond Sollied creëert meerdere kansen en is via Christian Grindheim dicht bij een treffer. Zijn inzet belandt echter op de lat. Na een klein half uur komt de ploeg verdiend op voorsprong. Linksback Goran Popov krijgt de doorgeschoten vrije trap van Danijel Pranjic onverwacht voor de voeten en schiet raak: 1-0. 

Tegenvallers

FC Twente heeft in de eerste helft naast de tegentreffer nog twee tegenvallers te verwerken. Belangrijke krachten Marko Arnautovic en Peter Wisgerhof haken geblesseerd af. Pas na rust komt de ploeg van Steve McClaren beter in zijn spel. Nadat invaller Romano Denneboom al een grote kans heeft gemist, maakt Eljero Elia met een verwoeste knal alsnog gelijk.
 
De Tukkers blijven in het restant van het duel de bovenliggende ploeg en trekken dit overwicht door naar de noodzakelijke verlenging. In de 112de minuut lijken de Friezen er echter met de winst vandoor te gaan. Het van richting veranderde schot van Bonaventure Kalou stuitert tot vreugde van het blauwe deel van het stadion in het doel.

Strafschoppen

Terwijl de Friese supporters al aan het feest zijn begonnen, maakt FC Twente vlak voor tijd alsnog gelijk. Op aangeven van Elia kopt Youssef Hersi de 2-2 tegen de touwen. De held wordt uiteindelijk de schlemiel tijdens de strafschoppenserie. Iedereen schiet raak, behalve Hersi. De behendige middenvelder schiet over, waarna Heerenveen alsnog de winst van de eerste KNVB Beker in de historie kan vieren.

De spelers van sc  Heerenveen kunnen het nauwelijks geloven: de KNVB Beker is binnen.

Statistieken

Heerenveen – FC Twente 2-2 (1-0). 27.  Popov 1-0, 54. Elia 1-1, 112. Kalou 2-1, 118. Hersi 2-2. Heerenveen wint na strafschoppen 5-4

Heerenveen: Vonk, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov, Grindheim (74. Kalou), Svec (78. Roorda) , Elm, Beerens (87. Paulo Henrique), Sibon, Pranjic.
 
FC Twente: Boschker, Douglas, Wisgerhof (17. Stam), Rajkovic, Braafheid, Tioté, Perez (84. Hersi), Janssen, Arnautovic (12. Denneboom), N’Kufo, Elia.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen