2001: Boschker de held, Waterreus de schlemiel

9 maart 2018, 15:00

FC Twente wint de KNVB Beker na strafschoppen. - Foto: KNVB Media

Het verhaal van de finale om de Amstel Cup in 2001 begint pas na de reguliere negentig minuten en half uur verlenging. De wedstrijd is in 0-0 geëindigd. Penalty’s moeten de beslissing brengen.

Wat kan PSV nog gebeuren wanneer het na drie strafschoppen een voorsprong heeft van 3-1? Jan Vennegoor of Hesselink en Jeroen Heubach hebben gemist namens FC Twente. Het is aan John de Jong om het karwei af te maken.

De middenvelder bezwijkt echter onder de druk. Sander Boschker stopt de strafschop en voelt zich vanaf dat moment onoverwinnelijk. PSV heeft nog één kans om de marge van één strafschop te verzilveren. Uitgerekend Ronald Waterreus komt naar voren om de vijfde en beslissende strafschop te nemen.

Gelijk

De Kuip houdt zijn adem vast wanneer scheidsrechter Herman van Dijk de doelman de bal opnieuw laat neerleggen op de stip. De poging die volgt, is niet goed genoeg. Boschker redt en FC Twente juicht. De stand is weer helemaal gelijk.

Wanneer even later Dennis Hulshoff namens FC Twente wel raak schiet, ligt de druk volledig bij de landskampioen. De supporters van FC Twente voelen dit goed aan. Wanneer Jonas Kolkka namens PSV naar voren stapt, begroeten ze hem met een hels fluitconcert. De inzet van de Fin is slap. Boschker is meedogenloos. Hij redt en rent met gebalde vuist richting zijn juichende teamgenoten. De beker gaat mee naar Enschede.