Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1998: Supportersrellen ontsieren finale, Ajax verplettert PSV

KNVB Media
KNVB Media
8 maart 2018, 16:00

Sunday Oliseh kan zijn geluk niet op na het winnen van de KNVB Beker. - Foto: KNVB Media

De bekerfinale in mei 1998 tussen PSV en Ajax wordt ontsierd door supportersrellen. Meer dan zeventig mensen worden voorafgaand aan het duel door de politie opgepakt. Slechts 23.000 mensen wonen de finale, die uit angst voor ongeregeldheden al vervroegd is naar 15.00 uur in de middag, daardoor bij.

Het affiche is er evenwel een om van te watertanden; landskampioen Ajax neemt het op tegen nummer twee PSV. PSV zoekt in de eerste helft de aanval, maar moet na 45 minuten de kleedkamer opzoeken met een 2-0 achterstand. Via Tijjani Babangida komt Ajax na een dikke twintig minuten op voorsprong. De rappe buitenspeler schiet raak na pover verdedigen van PSV-zijde. Nog voor de pauze verdubbelt Jari Litmanen de score, door van dichtbij volkomen vrijstaand raak te schieten.

Genadeslag

PSV zet na de pauze alles op alles om de aansluitingstreffer op het scorebord te zetten, maar het doelpunt valt aan de andere kant van het veld. Via een van richting veranderd schot van Litmanen valt de bal achter PSV-goalie Ronald Waterreus. Het blijkt de genadeslag voor de Eindhovenaren, die in het vervolg nog twee goals moeten incasseren. Eerst is daar Shota Arveladze, die op weergaloze wijze de bal van buiten de zestien via de onderkant van de lat achter Waterreus schiet.

Het slotakkoord is vervolgens voor Litmanen. De Fin schiet, net als bij de derde goal, de bal via een been achter de kansloze PSV-doelman, die daarmee voor de vijfde keer geklopt is. Ajax viert feest na het winnen van de dubbel, terwijl PSV met het schaamrood op de kaken afdruipt. Het is de grootste nederlaag voor PSV in bijna twintig jaar, toen het Franse Saint Etiënne in 1979 met 6-0 te sterk was.

Statistieken

Ajax – PSV 5-0 (2-0). 24. Babangida 1-0, 38. Litmanen 2-0, 60. Litmanen 3-0, 77. Arveladze 4-0, 82. Litmanen 5-0.

Ajax: Van der Sar (84. Grim), Rudy, Blind, Oliseh, De Boer, De Boer, Litmanen, Witschge, Babangida, Arveladze (87. McCarthy), Laudrup (70. Hoekstra).

PSV: Waterreus, Ooijer, Stam, Demo, Numan, Stinga (70. Iwan), Jonk, Cocu, Zenden, De Bilde (70. Bruggink), Nilis (83. Degryse).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen