Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1997: Roda JC wint bekerfinale na doelpuntenfestival

KNVB Media
KNVB Media
8 maart 2018, 14:00

In een sfeervolle Kuip verzorgen Roda JC en sc Heerenveen een heerlijke voetbalshow. - Foto: KNVB Media.

Na drie verloren finales snakt Kerkrade naar bekersucces van Roda JC in 1997. De ploeg van trainer Martin Jol, twee jaar eerder nog tweede in de Eredivisie, moet hiervoor in De Kuip afrekenen met het Heerenveen van Foppe de Haan.

De wedstrijd is pure reclame voor de sport. Binnen vijf minuten is het raak. Een vrije trap van Eric van der Luer belandt op het hoofd van Gerald Sibon, die uit een lastige hoek in het doel kopt. Vijf minuten later is het alweer gelijk. Een vrije trap van Igor Korneev heeft een rare curve waardoor doelman Ruud Hesp wordt verrast: 1-1. Het antwoord van Roda JC volgt direct. Opnieuw is Van der Luer de aangever, dit keer uit een corner. Rechtsback Ger Senden kopt vervolgens de 2-1 binnen.

Roda JC neemt afstand

Nadat opnieuw Senden de lat heeft geraakt, vergroot Roda JC de voorsprong. Sibon profiteert van geklungel in de opbouw van Heerenveen, waarna Van der Luer snoeihard raak schiet: 3-1. Even later is opnieuw Sibon de architect van de vierde Limburgse treffer. De spits houdt de bal goed in zijn bezit en speelt, met een tegenstander in zijn rug, Maarten Schops aan. Het schot van de Belg wordt van richting veranderd en eindigt achter doelman Vonk.

Dat Jeffrey Talan in de slotfase nog de 4-2 aantekent, is enkel en alleen voor de statistieken van belang. De Kuip kleurt geel-zwart, waarna het feest zich verplaatst naar Kerkrade. Hier viert een grote menigte tot diep in de nacht feest. Het hoogtepunt is de huldiging van de spelers op het bordes van het gemeentehuis.

Statistieken

Roda JC – Heerenveen 4-2 (2-1).  4. Sibon 1-0, 11. Korneev 1-1, 15. Senden 2-1, 48. Van der Luer 3-1, 58. Schops 4-1, 82. Talan 4-2.
 
Roda JC: Hesp, Senden, Schops, Vrede, Van Haaren (88. Luijpers), Van der Luer (76. Van der Heijden), Ooijer, Doomernik, Van Houdt, Sibon, Lawal (68. Martens)
 
Heerenveen: Vonk, Tobiasen, Hansma, Sier (69. Nygaard), Pastoor (63. Meinseth), Korneev, Tomasson, De Visser, Talan, Echteld, Pahlplatz (55. Wouden).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen