Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1996: PSV neemt revanche op Sparta

KNVB Media
KNVB Media
8 maart 2018, 9:00

PSV pakt voor de zevende kee in de clubhistorie de KNVB Beker. - Foto: KNVB Media

De bekerfinale in 1996 gaat tussen PSV en Sparta. Op voorhand lijkt het duel een kolfje naar de hand van de Eindhovenaren. Maar de ploeg van trainer Dick Advocaat weet wel beter. Beide competitieduels tussen Sparta en PSV werden met 2-1 gewonnen door de Rotterdammers. PSV is dus gewaarschuwd.

Die waarschuwing blijkt te zijn aangekomen in Eindhoven, waar Advocaat opmerkelijke genoeg geen basisplaats heeft toebedeeld aan Ronaldo. De Braziliaanse spits zal, naar aanleiding van dit voorval, PSV in de zomer verruilen voor Barcelona.

Voortvarende start

Jan Wouters neemt afscheid met de KNVB Beker.

Zonder Ronaldo, maar met Jan Wouters in zijn laatste duel als profvoetballer, gaat PSV voortvarend van start. Als Sparta-doelman Edward Metgod een knal van afstand van Wim Jonk maar half weet te keren, is Phillip Cocu er als de kippen bij om de 1-0 aan te tekenen. Nog binnen het kwartier staat het al 2-0 voor de Eindhovenaren, wanneer Marciano Vink uit een corner van Jonk, Metgod opnieuw verschalkt.

Op slag van rust komt Sparta terug tot 2-1 door een puike uithaal van Dave van der Meer, maar een eigen doelpunt van John Veldman zorgt er na een uur voetballen voor dat de marge opnieuw twee wordt. Tien minuten voor tijd wordt het opnieuw spannend; Dennis de Nooijer benut een strafschop als Jaap Stam Sparta-aanvaller Dennis Krijgsman overduidelijk aan zijn shirt trekt; 3-2.

De kop in gedrukt

Even gloort er weer hoop voor Sparta, dat voor het eerst sinds 25 jaar weer in een bekerfinale staat. Maar die hoop wordt hardhandig de kop ingedrukt wanneer Metgod een schot van de inmiddels binnen de lijnen gekomen Ronaldo maar half weet te keren en Jonk de rebound binnen werkt. Dat het in blessuretijd nog 5-2 wordt door een knappe goal van Björn van der Doelen, is slechts voor de statistieken. PSV legt voor de zevende maal in de clubhistorie beslag op de KNVB Beker.

Statistieken

PSV – Sparta 5-2 (2-1). 7. Cocu 1-0, 14. Vink 2-0, 45. Van der Meer 2-1, 65. Veldman 3-1 (eigen doelpunt), 79. De Nooijer 3-2 (strafschop), 87. Jonk 4-2, 90. Van der Doelen 5-2.

PSV: Waterreus, Van der Weerden, Valckx, Stam, Numan, Vink, Wouters (90. Van der Doelen), Jonk (89. Zenden), Eijkelkamp, Nilis (75. Ronaldo), Cocu.

Sparta: Metgod, Smith, Veldman, Van der Meer, De Nooijer, Van der Laan, Groenendijk, Jalink (83. Noorlander), Krijgsman, De Nooijer, Fortes (69. Renfurm).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen