Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1995: Feyenoord in de schaduw van Ajax naar de winst

KNVB Media
KNVB Media
1 maart 2018, 18:00
20:51

Bondsvoorzitter Jeu Sprengers en Feyenoord-aanvoerder Ed de Goey met de KNVB Beker. - Foto:

Het is 25 mei 1995. Voetbalminnend Nederland, en Amsterdam in het bijzonder, viert de Champions League-winst van Ajax. Alleen in Rotterdam en Volendam telt die historische cup met de grote oren niet. Zij strijden op ‘de day after’ om de KNVB Beker.

1995 is het jaar van Ajax. De ploeg verliest in de competitie geen wedstrijd en pakt aan het einde van de rit ook nog eens de Champions League. Feyenoord is de enige club die het team van Louis van Gaal dat seizoen op een nederlaag trakteert. In de verlenging van het kwartfinaleduel om de KNVB Beker maakt Mike Obiku de 1-2, de golden goal. Hij viert de treffer op traditionele wijze met ontbloot bovenlijf. De Rotterdammers bereiken uiteindelijk de eindstrijd en treffen daarin FC Volendam.

Volendammers uitgezwaaid

Voor de Volendammers is de bekerfinale een belevenis op zich. negenduizend supporters reizen vanuit het dorp af naar Rotterdam, uitgezwaaid door de achterblijvers. Zij vieren de hele dag feest, ongeacht de uitslag. Feyenoord trekt in deze finale evenwel aan het langste eind. Al laat FC Volendam zich niet zomaar opzij zetten. Nadat Gaston Taument de score heeft geopend, trekt de ploeg van trainer Wim Rijsbergen de wedstrijd steeds meer naar zich toe.

Op de tribune barst dan ook een waar volksfeest los wanneer André Wasiman met een flinke pegel gelijkmaakt. De vreugde duurt tot tien minuten voor het einde van de wedstrijd. Dan bewijst Mike Obiku opnieuw zijn waarde als supersub. Hij schuift de bal in het doel en trekt juichend zijn shirt uit. Ed de Goey toont even later de KNVB Beker aan het publiek. Rotterdam heeft wat te vieren. Al is de blijdschap lang niet zo groot als in Amsterdam.

Statistieken

Feyenoord – FC Volendam 2-1 (1-0).  7. Taument 1-0, 47. Wasiman 1-1, 82. Obiku 2-1.
 
Feyenoord: De Goey, Van Gobbel, Fraser, Schuiteman, Heus, Trustfull, Bosz, Witschge, Taument (90. Kiprich), Larsson (71. Obiku), Blinker.
 
FC Volendam: Zoetebier (69. Van Holten), Ooijer, Binken, Molenaar, Hermans (84. Kromheer), Steur, Wasiman, Wilson, Stefanovic, Vukov, Smeets.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen