1994: Feyenoord beëindigt sprookje N.E.C.

1 maart 2018, 16:00
15:13

Feyenoord viert het winnen van de negende KNVB Beker in bad. - Foto:

N.E.C., zo heet de verrassende tegenstander van Feyenoord in de KNVB Bekerfinale van 1994. Verrassend, want N.E.C. komt dat jaar uit in de Eerste divisie. En dat niet alleen, de Nijmegenaren hebben de finale bereikt door in de halve eindstrijd Ajax te verslaan. Feyenoord is dus gewaarschuwd.

De wedstrijd is nog maar net aan de gang als Feyenoord een strafschop krijgt toebedeeld van scheidsrechter Mario van der Ende. De arbiter kan niet anders wanneer N.E.C.-goalie Wilfried Brookhuis Feyenoord-aanvaller Gaston Taument katapulteert in zijn eigen zestien. Ruud Heus nestelt zich achter de bal en maakt geen fout; 1-0.

Duel beslist

Lang mag N.E.C. daarna blijven hopen op een enorme stunt, maar tien minuten voor tijd beslist Feyenoord het duel. Regi Blinker wijkt met de bal aan de voet uit naar de linkerkant van het strafschopgebied, kijkt op en ziet John van Loen voor het doel staan. De voorzet is op maat en wordt door de spits keurig diagonaal langs de kansloze Brookhuis geknikt.

In de blessuretijd doet N.E.C. nog wel iets terug. Een geweldige knal van afstand van Cees van der Linden eindigt op de paal naast Feyenoord-doelman Ed de Goeij, maar de terugspringende bal is een prooi voor Bennie Dekker. Meer dan een doekje voor het bloeden is het niet, want de zege van Feyenoord komt niet meer in gevaar. Het is de negende keer dat de Rotterdammers de beker winnen en de derde bekerwinst in vier jaar.

Statistieken

Feyenoord – N.E.C. 2-1 (1-0). 7. Heus 1-0 (strafschop), 81. Van Loen 2-0, 90. Dekker 2-1.

Feyenoord: De Goey, Van Gobbel, De Wolf, Fraser, Heus, Scholten, Bosz (46. Maas), Witschge, Taument, Larsson (71. Van Loen), Blinker.

N.E.C.: Brookhuis, Van der Weerden, Aalbers, Van der Linden, Stock, Crüden, Van Wonderen, Kooistra, Dekker, Lok, Van Wanrooy (74. De Jong).