Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1993: Heerenveen viert feest ondanks grote nederlaag tegen Ajax

KNVB Media
KNVB Media
1 maart 2018, 14:00

Het programmaboekje van de KNVB Bekerfinale 1993. - Foto: KNVB Media

Op 20 mei 1993 beleeft Heerenveen het op dat moment hoogtepunt uit de clubhistorie. Uitkomend in de Eerste divisie bereikt de ploeg van Foppe de Haan voor de eerste keer de bekerfinale.

Vanuit Friesland vindt een ware volksverhuizing plaats voor de eindstrijd tegen Ajax. Op de tribune vieren de duizenden fans van Heerenveen van de eerste tot de laatste minuut feest. En dat terwijl de ploeg bijna de hele wedstrijd tegen een achterstand aankijkt.

Deksel op de neus

Edgar Davids kopt Ajax namelijk al na zeven minuten op voorsprong, maar de Friezen komen terug. Erik Regtop schiet de rebound binnen wanneer Edwin van der Sar het schot van Gerrie Schaap niet weet te klemmen. De Friezen denken de rust met een gelijke stand te halen, maar krijgen in blessuretijd alsnog het deksel op de neus. Een afgeslagen corner valt voor de voeten van Marc Overmars, die hard uithaalt: 2-1.
 
Pas diep in de tweede helft loopt Ajax verder uit. Stefan Pettersson, Dennis Bergkamp, uitblinker Dan Petersen en opnieuw Overmars zorgen voor een marge van vijf. In blessuretijd zet Rodion Camataru de 6-2 eindstand op het scorebord. Het is meer dan een eretreffer. Spelers en fans vieren de goal alsof de KNVB Beker alsnog is binnengehaald.

Statistieken

Ajax – Heerenveen 6-2 (2-1).  7. Davids 1-0, 35. Regtop 1-1, 45. Overmars 2-1, 71. Pettersson 3-1, 82. Bergkamp 4-1, 87. Petersen 5-1, 89. Overmars 6-1, 90. Camataru.
 
Ajax: Van der Sar, Silooy, Blind, F. De Boer, Vink (77. R. de Boer), Davids, Jonk (66. Kreek), Bergkamp, Petersen, Pettersson, Overmars.

Heerenveen: Swager, Doesburg, Ten Voorde (65. Camataru), De Jong, Verbeek (46. Kuil), Roelofsen, Echteld, De Visser, Schaap, Tammer, Regtop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen