1992: KNVB Beker is opnieuw voor Feyenoord

KNVB Media
KNVB Media
1 maart 2018, 12:00
15:45

Bondsvoorzitter Jo van Marle overhandigt de KNVB Beker aan Feyenoord-aanvoerder John Metgod. - Foto:

In de bekerfinale van de 1992 staan Feyenoord en Roda JC tegenover elkaar. Het wordt een buitengewoon boeiende, maar ook spijkerharde ontmoeting, waar na acht minuten al drie - en na twintig minuten al vijf gele kaarten zijn gevallen

Vooral de overtredingen van Bert Verhagen op Jozsef Kiprich en die van Henk Fraser op Michel Boerebach mogen er zijn en hadden ook best bestraft kunnen worden met rood. Na de knalharde beginfase komt Feyenoord na een klein half uur op een 1-0 voorsprong. John de Wolf kopt van dichtbij raak nadat een corner van Regi Blinker onbedoeld door Mark Luijpers wordt verlengd.

Feyenoord op rozen

Het programmaboekje van de finale.

Nog voor de pauze wordt het ook 2-0 als Arnold Scholten met een perfecte diepe bal achter de Roda-defensie Gaston Taument wegstuurt. De vleugelspelers racet om doelman Henryk Bolesta heen en schiet beheerst binnen. Feyenoord zit op rozen en is niet meer van plan de zege in gevaar te laten brengen.

Wanneer Jozef Kiprich acht minuten na de rust combineert met Taument en de één-twee promoveert tot doelpunt, lijkt het duel wel gespeeld. Roda probeert het nog wel, maar Michel Broeders schuift uit een spaarzame Roda-aanval de bal vanuit een moeilijke hoek langs de verkeerde kant van de paal. Als scheidsrechter Mario van der Ende na negentig minuten affluit is definitief wat al veel eerder duidelijk was: Feyenoord pakt de KNVB Beker voor de tweede keer op rij.

Statistieken

Feyenoord – Roda JC 3-0 (2-0). 28. De Wolf 1-0, 43. Taument 2-0, 53. Kiprich 3-0.

Feyenoord: De Goey, Fraser, De Wolf (82. Troost), Metgod, Heus, Scholten, Bosz, Witschge (75. Sabau), Taument, Kiprich, Blinker.

Roda JC: Bolesta, Senden, Luijpers, Verhagen, Hanssen, Broeders, Boerebach, Ter Avest, Hofman, Arnold (46. Jansen), Huiberts.