1991: De bekerfinale met de langste verlenging

1 maart 2018, 11:00
26:06

Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd kunnen de fans van Feyenoord zich niet meer inhouden. Ze klimmen over de hekken en na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter John Blankenstein bestormen ze het veld. - Foto: KNVB Media

Na een lange periode van droogte kan Feyenoord op 2 juni 1991 eindelijk weer eens een trofee toevoegen aan de prijzenkant. De Rotterdammers treffen in de finale van de KNVB Beker BVV Den Bosch, uitkomend in de Eerste divisie. Het zou een wedstrijd worden met een lang staartje.

De sfeer is tijdens een groot deel van de finale opperbest in De Kuip. De Rotterdamse fans nemen met fakkels, vlaggen, toeters en bellen alvast een voorschot op de bekerwinst. Wanneer Rob Witschge na acht minuten al de openingstreffer op het scorebord schiet, kan niets een overwinning van de ploeg van Wim Jansen nog in de weg staan.

Fans op het veld

Het programmaboekje van de KNVB Bekerfinale 1991.

Toch heeft Feyenoord het nog knap lastig met BVV Den Bosch. De eerstedivisionist zoekt brutaal de aanval en dwingt de Rotterdammers in fases terug op de eigen helft. De 1-0 stand blijft echter op het scorebord staan. Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd kunnen de fans van Feyenoord zich niet meer inhouden. Ze klimmen over de hekken en na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter John Blankenstein bestormen ze het veld.

De huldiging waar Rotterdam zo lang naar had gehunkerd, valt daardoor in het water. Bondsvoorzitter Jo van Marle heeft zelfs nauwelijks de gelegenheid om de KNVB Beker te overhandigen aan Feyenoord-aanvoerder John Metgod op het met rood-wit gevulde veld.

Opnieuw spelen?

Na afloop dient BVV Den Bosch een officieel verzoek in bij de KNVB om de wedstrijd op neutraal terrein opnieuw te spelen. De Brabanders vinden dat zij geen eerlijke kans hebben gekregen om de achterstand goed te maken, omdat de wedstrijd slechts 83 minuten zou hebben geduurd. De KNVB en later ook de rechter oordelen echter anders, waarna Feyenoord na wekenlange procedure eindelijk definitief de KNVB Beker in handen heeft.