KNVB Media
KNVB Media
1 maart 2018, 10:00
6:17

Vitesse huilt nadat John van den Brom in de negentigste minuut een penalty mist. - Foto:

Het is dé mogelijkheid om een verlenging uit het vuur te slepen. Vitesse krijgt in de KNVB Bekerfinale van het seizoen 1989/’90 een enorme kans op de gelijkmaker. Diep in blessuretijd gaat de bal op de stip. Vitesse-speler John van den Brom nestelt zich achter de bal.

Een dikke negentig minuten voetbal eerder heeft arbiter Jaap Uilenberg het startsein gegeven voor de finale van de 72e editie van de KNVB Beker. Vitesse heeft die finale bereikt door achtereenvolgens FC Groningen, Roda JC en Willem II te verslaan. In twee van die drie duels speelt Van den Brom een absolute hoofdrol, zoals hij dat ook in de finale zal doen. Zowel tegen Groningen (1-0) als tegen Willem II (3-0) neemt de middenvelder de gehele Arnhemse productie voor zijn rekening.

Drie keer op rij

Tegenstander in de finale is PSV. De ploeg van trainer Guus Hiddink staat voor de derde opeenvolgende keer in de finale van het bekertoernooi en wist de vorige twee edities te winnen. De Eindhovenaren staan zo voor een vrij unieke opdracht. De beker drie keer winnen op rij; alleen Ajax flikte dat kunstje ooit begin jaren zeventig.

In die wetenschap wordt op 25 april 1990 afgetrapt in de Rotterdamse Kuip. Na een half uur aftasten krijgt PSV uit het niets een strafschop. Na een diepe bal van Stan Valckx kan Flemming Poulsen ineens zo maar richting Raimond van der Gouw gaan als Roberto Straal op verschrikkelijke wijze in de fout gaat. De keeper vloert de aanvaller van PSV en de bal gaat op de stip, de buitengewoon felle protesten van de Arnhemmers ten spijt.

Strafschoppen

Stan Valckx mag de strafschop nemen bij afwezigheid van sterspeler Romario en blijkt bestand onder de druk; 1-0. Het lijkt de enige goal van de wedstrijd te worden, tot ook Vitesse diep in blessuretijd een strafschop krijgt. De eerder zo onfortuinlijke Straal wordt onderuit gewerkt door Wim Kieft en Van den Brom mag vanaf elf meter aanleggen.

De spanning is immens en blijkt uiteindelijk te groot voor de nemer. Niet hij, maar keeper Hans van Breukelen wordt de held. De goalie stopt de zwak ingeschoten strafschop, waarna Uilenberg direct fluit voor het einde en aanvoerder Eric Gerets de Cup wederom trots de lucht in kan steken.