Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1988: Tumultueus duel eindigt in voordeel PSV

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2018, 16:00
14:27

Voorzitter Bestuur betaald voetbal André van der Louw overhandigt de KNVB Beker aan aanvoerder Eric Gerets. - Foto:

Tumultueus. Die typering is wel van toepassing op de KNVB Bekerfinale van 1988. Landskampioen PSV neemt het op 12 mei 1988 in Tilburg op tegen Roda JC en wat volgt is een knotsgek duel, met een bijzondere rode kaart, vijf doelpunten en 120 minuten voetbal.

De eerste grote kans van de wedstrijd is voor Roda JC. Manuel Sánchez Torres kan alleen op keeper Hans van Breukelen af als Ronald Koeman een zeldzaam slippertje maakt. De verdediger schat een lange bal verkeerd in, maar ziet tot zijn geluk dat het wippertje van de Spaanse aanvaller uiteen spat op de paal.

Smeets en Smeets

PSV haalt opgelucht adem, maar kort daarna komt Roda alsnog op voorsprong. Een corner van Raymond Smeets wordt uitstekend binnen gekinkt door naamgenoot Huub Smeets, die verdediger Ivan Nielsen te snel af is. Kort na de pauze komen de Eindhovenaren op gelijke hoogte als Vanenburg Eric Gerets bedient en laatstgenoemde de bal langs de graaiende handen van keeper Jan Nederburgh schiet.

Het duurt echter niet lang voor Roda opnieuw op voorsprong komt. Dit keer is het Raymond Smeets die raak schiet, wanneer de bal door meerdere spelers wordt gemist en pardoes voor zijn voeten terecht komt. De aanvaller denkt niet na en schiet de bal in het dak van het doel.

Zeurpiet Hanssen

Roda juicht, maar amper drie minuten is dat heel anders, wanneer de bal op de stip gaat na een overtreding op Wim Kieft binnen de zestien. Roda is furieus en vooral Eugène Hanssen zeurt daarna zo lang door tegen scheidsrechter Cor Verhoef, dat die zich genoodzaakt voelt hem een gele kaart voor te houden. Terwijl Ronald Koeman de bal neerlegt om de strafschop te nemen, bemoeit diezelfde Hansen zich er weer mee. Het gevolg; een tweede gele en dus rode kaart voor de Limburger.

Nog tijdens de wedstrijd informeert verslaggever Tom Egbers naar de reden van de rode kaart voor Hanssen.

Het tumult blijkt teveel voor Koeman, die de strafschop op de paal mikt. Terwijl de wedstrijd nog aan de gang is wordt Hanssen door NOS-reporter Tom Egbers om een reactie gevraagd. “Ik zeg alleen dat hij een schijtbak is dat hij de bal op de stip legt”, reageert de weggestuurde speler. “Daar geeft hij me een gele kaart voor en die Koeman legt hem vervolgens helemaal niet op de stip. Ik heb hem op de stip gelegd en daarvoor geeft ie me een rode. Ik heb geen verkeerd woord tegen hem gezegd.”

PSV zwijnt

Dat mag dan zo zijn, Roda moet wel met een mannetje minder verder. Lang houdt het dappere Roda stand, maar de 2-2 valt vijf minuten voor tijd alsnog en de wijze waarop is symptomatisch voor het duel. Via een chaotische kluts belandt de bal via de voet van Gerets achter Nederburgh. In de verlenging die volgt, blijken de elf van PSV te sterk voor de tien van Roda. Soren Lerby krijgt de bal van Gerald Vanenburg en knalt prachtig raak.

Statistieken

PSV – Roda JC 3-2 n.v. (0-1). 22. Huub Smeets 0-1, 52. Gerets 1-1, 64. Raymond Smeets 1-2, 82. Gerets 2-2, 92. Lerby 3-2.

PSV: Van Breukelen, Gerets, Nielsen, Koeman, Heintze, Van Aerle, Linskens (70. Viscaal), Lerby, Vanenburg, Kieft, Gilhaus.

Roda JC: Nederburgh, Hanssen, Boerebach, Brandts, Suvrijn, Blättler, Van Geel, Groenendijk, Torres, H. Smeets (105. Trost), R. Smeets (79. Raeven).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen