Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1987: FC Den Haag stunt bijna in eigen stadion tegen Ajax

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2018, 14:00

De doelpuntenmakers namens Ajax in de finale: Marco van Basten en John Bosman. - Foto: KNVB Media

De bekerfinale van 1987 kent een flinke voorgeschiedenis. Op 1 maart van dat jaar wordt het Eredivisieduel tussen FC Den Haag en Ajax gestaakt vanwege rellen op de tribune. Uitgerekend deze twee ploegen komen elkaar tegen in de eindstrijd van het bekertoernooi.

Met de gebeurtenissen van eerder dat jaar nog vers in het geheugen is er geen stad die de bekerfinale wil organiseren. Uiteindelijk wordt besloten om de eindstrijd in het Zuiderpark in Den Haag te spelen voor nog geen negenduizend toeschouwers. Voor het eerst is er geen mogelijkheid tot een replay na een gelijkspel. Het duel moet na de reguliere speeltijd, eventuele verlenging en strafschoppen zijn beslist. Het is immers niet mogelijk om de enorme veiligheidsmaatregelen twee keer te treffen.

Strijd op het veld

De randzaken overtreffen de strijd op het veld. Promovendus FC Den Haag biedt op 5 juni 1987 bijzonder goed partij aan de kersverse winnaar van de Europa Cup II. Tien minuten voor tijd leidt de ploeg van Pim van de Meent, in de derde ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van Feyenoord, zelfs met 2-1 door treffers van Remco Boere en Tony Morley.

Cor Lems heeft dan de beslissende 3-1 op zijn voet. Zijn inzet gaat onder de hand van doelman Stanley Menzo door, maar blijft vlak voor de doellijn liggen. Enkele minuten later maakt Ajax gelijk, dankzij uitblinker John Bosman. De spits heeft de Europa Cup II-finale gemist vanwege een schorsing en haalt zijn gram tegen FC Den Haag. Nadat hij na elf minuten al voor de 0-1 had gezorgd, maakt hij in de 83ste minuut ook de 2-2.

Van Basten beslist

De Hagenezen zijn na de gelijkmaker opgebrand, terwijl de ploeg van Johan Cruijff voelt dat de bekerwinst nu voor het oprapen ligt. Uiteindelijk beslist Marco van Basten met twee treffers de finale: 2-4.
 
Na afloop overheerst de opluchting bij de clubs, gemeente, politie en KNVB. De finale is gespeeld en het is rustig gebleven op de tribune. FC Den Haag kan zich na elf jaar weer opmaken voor Europees voetbal.

Statistieken

FC Den Haag – Ajax 2-4 n.v. (1-1). 11. Bosman 0-1, 53. Boere 1-1, 66. Morley 2-1, 83. Bosman 2-2, 104. Van Basten 2-3, 106. Van Basten 2-4.
 
FC Den Haag: Stam, Van Alphen, Jol, Otto, Purvis, Lems (79. Danen), Lankhaar, Groenendijk, Boere (68. De Roode), Bouwens, Morley.
 
Ajax: Menzo, Winter, Rijkaard, Silooy (64. Scholten), Boeve, Wouters, Mühren, Bosman, Van ’t Schip (78. Bergkamp), Van Basten, Witschge.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen