Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1986: Ajax wint, maar RBC geeft finale glans

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2018, 12:00
4:06

Ajax toont de KNVB Beker aan de eigen aanhang. - Foto:

De KNVB Bekerfinale van 1986 gaat tussen Ajax en RBC. Eerstgenoemde is een vertrouwd gezicht in de eindstrijd van het bekertoernooi, maar dat geldt niet voor de club uit Roosendaal. Het is de eerste keer dat RBC de finale van de KNVB Beker bereikt.

Het leidt tot een waar volksfeest in Roosendaal en omgeving. Duizenden supporters reizen af naar De Meer en laten zich gedurende de negentig minuten voetbal aan een stuk horen in het Amsterdamse stadion. En dat is ook André van der Louw, voorzitter van de sectie betaald voetbal bij de KNVB, niet ontgaan.

‘Het was perfect’

Nadat de preses na afloop van het duel de beker heeft uitgereikt, prijst hij de RBC-aanhang. “Het zou de toeschouwersaantallen in het betaald voetbal positief verbeteren indien bij alle wedstrijden de supporters zich zo zouden gedragen”, stelt hij. “Het was perfect.”

Perfect is ook de wedstrijdbeleving van de elf uit Roosendaal, die een helft lang het grote Ajax prima partij bieden. In de tweede helft blijkt de pijp leeg bij de nummer tien uit de eerste divisie en loopt Ajax via goals van de koud in het veld staande John Bosman, verdediger Sonny Silooy en weer Bosman uit naar een comfortabele 3-0 zege.

‘Echte finale’

Een logische uitslag, weet ook de jonge RBC-coach Hans Verèl. “Je weet het als oefenmeester. Als dat eerste doelpunt komt, gaat de trein lopen”, reageert hij tegenover Voetbal Totaal. Zijn collega Johan Cruijff heeft waarderende woorden voor de opponent. “RBC heeft met deze instelling er voor gezorgd dat we een echte finale hebben gekend.” Een mooier compliment kan de beste Nederlandse voetballer aller tijden RBC niet maken.

Statistieken

Ajax – RBC 3-0 (0-0). 46. Bosman 1-0, 67. Silooy 2-0, 80. Bosman 3-0.

Ajax: Menzo, Silooy, Koeman, Spelbos, Boeve, Vanenburg (46. Bosman), Rijkaard, Mühren, Van’t Schip, Van Basten, De Wit.

RBC: Brugel, Pijpers, Brood, Molenaar, Kerstens, Jurgens, van der Steene (51. Romijn), Jumelet, Bastiaansen, Voets, Van der Laan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen