Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1985: John van Loen kopt FC Utrecht naar de eerste KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2018, 10:00
13:36

John van Loen heeft zojuist de 1-0 binnen gekopt. - Foto:

FC Utrecht is voorafgaand aan de bekerfinale van 1985 de gedoodverfde favoriet voor de winst. Tegenstander Helmond Sport speelt in de Eerste divisie en komt ook nog eens op bezoek in de Galgenwaard. Het wordt echter een moeizame wedstrijd voor de ploeg van Nol de Ruiter.

In het seizoen 1984/’85 is het systeem van replays bij een gelijkspel nog volop actief. In de halve finale eindigen zowel FC Utrecht – PSV (0-0) en Helmond Sport – FC Wageningen (1-1) in een gelijkspel.

Klein wonder

Helmond Sport bereikt uiteindelijk de finale na een 2-1 overwinning in eigen huis op FC Wageningen. Dat FC Utrecht ook de eindstrijd bereikt, mag een klein wonder heten. PSV krijgt in eigen huis kans na kans, maar weet ‘slechts’ twee keer te scoren. Doelman Jan-Willem van Ede houdt de Domstadbewoners op de been. Omdat twee spaarzame aanvallen van FC Utrecht doelpunten opleveren, moeten strafschoppen de beslissing brengen.

René van der Gijp is uiteindelijk de schlemiel wanneer hij zijn poging vanaf elf meter naast schiet. FC Utrecht staat in de finale. Hierin is de Eredivisionist logischerwijs de grote favoriet. Zeker omdat de clubs in onderling overleg hebben besloten om het duel in de Galgenwaard te laten plaatsvinden. FC Utrecht heeft dus ook het thuisvoordeel.

Kwaliteitsverschil

Op het veld komt het kwaliteitsverschil goed naar voren. FC Utrecht domineert en is voortdurend op zoek naar een treffer. Het goed georganiseerde Helmond Sport houdt echter dapper stand en krijgt af en toe via de counter een kans om toe te slaan.
 
Net op het moment dat iedereen zich verzoent met een replay in Helmond, valt de winnende treffer van FC Utrecht alsnog. In blessuretijd kopt John van Loen de bal in de verre hoek. Vele fans bestormen het veld om de eerste bekerwinst van FC Utrecht te vieren. Hoe moeizaam de overwinning tot stand is gekomen, is iedereen dan allang vergeten.

Statistieken

FC Utrecht – Helmond Sport 1-0 (0-0). 90. Van Loen 1-0.
 
FC Utrecht: Van Ede, Plomp, Verrips, Du Chatinier, Verkuyl, Wouters, Godee (54. De Kruijk), Adelaar, Beukers (46. Tuinman), Van Loen, Van der Hooft.
 
Helmond Sport: Van der Meijden, Meeuwsen, Teuben, Stokman, Van Gestel, Edelbloed, Van der Veen, Vincent, Nelemans, Van Tilburg, Van Weert (88. Keizer).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen