Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1984: Supersub Houtman schenkt Feyenoord de KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
27 februari 2018, 18:30

Ruud Gullit stoomt op langs de zijlijn. - Foto: KNVB Media

Hij was eigenlijk vrijwel nooit geblesseerd, Peter Houtman. Maar een week voor de KNVB Bekerfinale slaat het noodlot toe. In een klap lijkt zowel de bekerfinale als de titelstrijd ver weg voor de aanvaller, zo lijkt. Maar niets is minder waar.

De finale op 2 mei 1984 gaat tussen Feyenoord en Fortuna Sittard. De Rotterdammers hebben met moeite de eindstrijd gehaald. Het eerste duel in de halve finale tegen FC Haarlem eindigt in 1-1, waardoor een replay nodig is om een finalist aan te wijzen. Twee weken na het gelijkspel is Feyenoord wel bij de les. Via goals van Ruud Gullit (2x), Henk Duut en Willy Carbo eindigt het duel in een 4-1 overwinning.

Feyenoord is gewaarschuwd

Voor tegenstander Fortuna Sittard is het de derde keer in de clubhistorie dat de finale wordt bereikt. Als tenminste de twee eerdere finaleplaatsen van Fortuna’54, dat in 1968 fuseert met RKSV Sittardia tot Fortuna Sittard, worden meegerekend. Die club wint zowel in 1957 als in 1964 de KNVB Beker, door respectievelijk Feyenoord en ADO te verslaan. Feyenoord is dus gewaarschuwd.

Een meer spannende dan goede finale volgt, waarin Feyenoord-trainer Thijs Libregts besluit Houtman na 69 minuten toch in te brengen, op hoop van zegen. Het blijkt een gouden wissel, want koud in het veld maakt de aanvaller de 1-0. Een hoge bal van Gullit wordt door Houtman voor de graaiende handen van Fortuna-goalie André van Gerven en een verdediger weggekopt, waarna hij de bal al op de doellijn staand met het hoofd schampt en hem zo over de lijn werkt.

Enige treffer

Het is niet de mooiste goal uit de carrière van Houtman, maar het levert Feyenoord wel de KNVB Beker op. Het blijkt namelijk de enige treffer van het duel, waardoor de Rotterdammers voor de zesde keer in hun historie de Cup winnen. Het publiek wil het weten en stroomt na het laatste fluitsignaal massaal het veld op om zijn helden te eren. Te midden van de enthousiaste massa steekt captain Ben Wijnstekers de beker even later in de lucht, terwijl het ‘Geen woorden maar daden’ door De Kuip schalt.

Statistieken

Feyenoord – Fortuna Sittard 1-0 (0-0). 72. Houtman 1-0.

Feyenoord: Hiele, Wijnstekers, Van de Korput, Nielsen, Stafleu, Hoekstra, Duut, Cruijff, Gullit, Carbo (69. Houtman), Brand.

Fortuna Sittard: Van Gerven, Maessen, Dekker, Eleveld, Suvrijn, Bux, Hoyer, Koevermans, Evers, Reijners, Van Well (82. Boessen).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen