Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1983: Ajax heeft geen kind aan NEC

KNVB Media
KNVB Media
27 februari 2018, 16:30
3:27

Ajax pakt na twee duels dikverdiend de KNVB Beker. - Foto:

Het publiek telt al af. “PSV haalt de finale, dat is zeker”, luidt de tekst van commentator Theo Reitsema bij de NOS, wanneer Ajax nog één keer de bal naar voren schiet. Op dat moment gebeurt het ongelooflijke.

Ernie Brandts wil voorkomen dat Ajax gevaarlijk kan worden en verlengt de bal, waarna deze pardoes in het doel belandt. Het is 3-1. Direct daarna is de wedstrijd afgelopen. Strafschoppen moeten de beslissing brengen. Ajax wint met 3-2 en is finalist.
 
Het is de opmerkelijke ontknoping van de halve finale van de KNVB Beker tussen Ajax en PSV in 1983. De Amsterdammers hebben het heenduel met 2-0 gewonnen en wanen zich in de return in Eindhoven zeker van de eindstrijd. PSV wint de tweede wedstrijd echter ook met 2-0 waarna verlenging de beslissing moet brengen. Hallvar Thoresen maakt hierin direct de 3-0. Omdat het systeem van uitdoelpunten dat jaar niet telt, moeten er na de 3-1 van Ajax strafschoppen genomen worden. De Amsterdammers blijken hierin de beste.

Ajax twee keer de betere

Ook de eindstrijd gaat in dat jaar in twee duels. Ajax blijkt hierin veel beter dan NEC en wint beide keren met 3-1. Van echte spanning is nooit sprake. Voor NEC is de bekerfinale een schrale troost. De ploeg degradeert dat seizoen naar de Eerste divisie, maar weet wel dat het volgend jaar Europa in mag.

Thuis won Ajax eenvoudig van N.E.C.

Bij Ajax staat op dinsdag 17 mei 1983, de datum van de return in Nijmegen, alles in het teken van afscheid. Voor Piet Schrijvers, Søren Lerby en Johan Cruijff is de tweede bekerfinale hun laatste wedstrijd in Ajax-tenue.

Statistieken

Heenduel: Ajax - NEC 3-1 (0-0). 49. Lerby 1-0, 54. Mulderij 1-1, 66. Schoenaker 2-1, 86. Ophof 3-1.
 
Ajax: Schrijvers, Molenaar, Mølby, Ophof, Boeve, Vanenburg, Rijkaard, Schoenaker, Lerby, Van Basten (46. Van ’t Schip), Kieft.
 
NEC: Schellekens, Mulderij, Wijnberg, Visser, Selbach, Willemse, Wanders, Vievermans, Van Zinnen, Janssen, Grim
 
Return: NEC - Ajax 1-3 (0-0).  46. Vanenburg 0-1, 52. Vanenburg 0-2, 59. Grim (pen.) 1-2, 71. Cruijff 1-3.

NEC: Schellekens, Mulderij, Wijnberg, Visser, Aalbers, Willemse, Vievermans, Van Zinnen, Helsper, Janssen, Grim
 
Ajax: Schrijvers, Mølby, Ophof, Rijkaard, Boeve, Silooy, Schoenaker, Cruijff, Lerby, Vanenburg (81 Van ’t Schip), Olsen (81. Kieft).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen