Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1982: AZ’67 prolongeert de Beker met dank aan Kees Kist

KNVB Media
KNVB Media
27 februari 2018, 13:30
7:10

Aanvoerder Hugo Hovenkamp toont de KNVB Beker aan de Alkmaarderhout. - Foto:

De finale van het KNVB Bekertoernooi in 1982 wordt gespeeld over twee wedstrijden. Eerst ontmoeten de finalisten FC Utrecht en AZ’67 elkaar in Utrecht, zes dagen later volgt de return in de Alkmaarderhout. Het worden twee boeiende confrontaties met een hoofdrol voor de penaltystip en Kees Kist.

In de eerste wedstrijd wordt Jan Wouters de grote man. De wedstrijd is nauwelijks begonnen of de middenvelder van FC Utrecht zet zijn ploeg op voorsprong. Het zal het enige doelpunt van de wedstrijd blijken te zijn, waardoor AZ een kleine week later in eigen huis die nederlaag moet zien weg te poetsen.

Kees Kist-show

Dat lukt. En hoe! Onder aanvoering van Kees Kist walst de thuisclub met grote cijfers over de bezoekers heen. De teller stokt uiteindelijk bij 5-1, met drie goals van Kist. De tweede goal van de aanvaller is de meest besproken treffer van de wedstrijd. Nadat Kist zelf wordt neergelegd binnen de zestien volgt een terechte strafschop.

Daarvoor heeft Franz Oberacher de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong gezet. Via een goal van Willy Carbo komt Utrecht langszij, maar na de pauze volgt de Kees Kist-show. Vlak na de pauze is het voor de eerste keer raak, met een klein uur op de klok volgt de 3-1 vanaf de strafschopstip. Het duurt echter een eeuwigheid voor Kist de penalty kan nemen.

FC Utrecht won het eerste duel op het Utrechtse Veemarktterrein met 1-0.

Zand halen?

De bal ligt namelijk niet op de stip, zo gebaren de spelers van FC Utrecht. Ze vinden gehoor bij scheidsrechter Henk Weerink. Kist moet de bal opnieuw neerleggen, maar die rolt steeds weg. Het riedeltje zal zich nog een paar keer herhalen. “Hoe moet dat nu?”, verzucht de tv-commentator. “Zand halen?”

Dat blijkt uiteindelijk niet nodig. Ten langen leste mag Kist de strafschop nemen en beheerst schuift hij de bal langs Hans van Breukelen. Als hij twintig minuten later ook de 4-1 achter de doelman werkt, is het duel wel gespeeld. Dat het daarna nog 5-1 wordt via Kees Pier Tol is slechts voor de statistieken. AZ’67 prolongeert de KNVB Beker, met dank aan Kees Kist.

Statistieken

Heenwedstrijd: FC Utrecht – AZ’67 1-0 (1-0). 4. Wouters 1-0.

FC Utrecht: Van Breukelen, Tervoort, Van de Akker, Du Chatinier, Verkuyl, Wouters, Flight, Adelaar, Kruys (De Kruijk), Carbo, Van der Lem (Gozems).

AZ’67: Treijtel, Metgod, Spelbos, Hovenkamp, Van der Meer, Peters, Jonker, Tol (Gaasbeek), Oberacher, Kist, Nygaard.

Return: AZ’67 – FC Utrecht 5-1 (1-1). 18. Oberacher 1-0, 27. Carbo 1-1, 46. Kist 2-1, 57. Kist 3-1 (strafschop), 76. Kist 4-1, 77. Tol 5-1.

AZ’67: Treijtel, Metgod, Spelbos, Hovenkamp, Van der Meer, Peters, Jonker, Tol, Oberacher (Gaasbeek), Kist, Nygaard.

FC Utrecht: Van Breukelen, Tervoort, Van de Akker, Du Chatinier, Van Tamelen, Wouters, Flight, Adelaar, Kruys, Carbo, Van der Lem.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen