Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1981: AZ op eenzame hoogte

KNVB Media
KNVB Media
27 februari 2018, 10:00
12:45

AZ'67 poseert met de zojuist veroverde KNVB Beker. - Foto: KNVB Media

1981 is het jaar van AZ’67. De Alkmaarders worden met een straatlengte voorsprong kampioen, spelen de finale van de UEFA Cup en bereiken de eindstrijd van de KNVB Beker. In het Olympisch Stadion moet de ploeg van Georg Kessler afrekenen met Ajax, uitgerekend de enige club die de kersverse landskampioen dit seizoen op een competitienederlaag heeft getrakteerd.

In de bekerfinale is AZ echter oppermachtig en krijgt daarmee het publiek in Amsterdam, grotendeels op de hand van Ajax, stil. De eerste treffer is direct om in te lijst. Kristen Nygaard geeft voor waarna Pier Tol de bal vanuit de lucht in één keer op de slof neemt. Doelman Piet Schrijvers is kansloos: 0-1.

Architect

Pas in de tweede helft krijgt Ajax meer grip op de wedstrijd, met de zeventienjarige invaller Gerald Vanenburg als architect. Het is dan ook geen toeval dat het jonge talent de gelijkmaker aantekent. Vanenburg krijgt de bal bij toeval voor de voeten, begint aan een dribbel en haalt hard uit. De stand is weer gelijk.
 
Tijd om door te drukken hebben de Amsterdammers niet. Iets meer dan vijf minuten later staat de ploeg alweer op achterstand. Ronald Spelbos krijgt de bal na een geblokt schot met geluk mee en verschalkt vervolgens met een magnifieke stift Schrijvers: 1-2.

Beslissing

Ajax heeft in het restant van de wedstrijd het initiatief, maar zorgt nauwelijks voor gevaar. AZ breekt regelmatig uit en is daarbij wel kansrijk. Nygaard beslist uiteindelijk de finale. Na een aanval over meerdere schijven krijgt hij de bal aan linkerkant van het veld aangespeeld. De aanvaller twijfelt niet en schiet de bal hard in de verre hoek.
 
De wedstrijd is daarmee gespeeld en de landskampioen strooit nog wat zout in de Amsterdamse wonden door regelmatig tergend langzaam de bal rond te spelen. Even later toont AZ voor de tweede keer in de historie de KNVB Beker. Het successeizoen is compleet.

Statistieken

Ajax – AZ’67 1-3 (0-1).  23. Tol 0-1, 52. Vanenburg 1-1, 58. Spelbos 1-2, 73. Nygaard 1-3.
 
Ajax: Schrijvers, Rijkaard, Ziegler, Zwamborn (46. Weggelaar), Jansen, Jensen (46. Vanenburg), Arnesen, Lerby, Ling, Kieft, Wiggemansen
 
AZ’67: Treijtel, Van der Meer, Metgod, Spelbos, Reijnders, Jonker, Peters, Nygaard, Arntz, Kist, Tol

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen