1980: Feyenoord wint eerste 'Klassieker-finale'

26 februari 2018, 20:00
13:44

De eindstand liegt niet: 3-1 voor Feyenoord. - Foto:

De KNVB Bekerfinale in 1980 gaat tussen Feyenoord en Ajax. Een primeur, want nooit eerder stonden beide ploegen tegenover elkaar in de finale van het bekertoernooi. Met Prins Claus en kroonprins Willem-Alexander onder de zestigduizend toeschouwers ontvouwt zich een bijzonder enerverend duel.

Na een minuut of twintig Ajax komt op voorsprong. Tscheu la Ling lanceert met een perfecte steekpass Frank Arnesen richting Feyenoord-keeper Joop Hiele en met een schuiver in de verre hoek zet hij de Amsterdammers in Rotterdam op een 0-1 voorsprong. Als Ivan Nielsen diezelfde Ling even later in de zestien neerlegt, lijkt Ajax de score te kunnen verdubbelen. Lijkt, want het buitenkansje is niet aan Karel Bonsink besteed. Hiele ranselt de bal, die dwars door het midden wordt geknald, er met zijn voet uit.

Oliedom

Is de strafschop die Feyenoord weggeeft al niet zo handig, de penalty die Ajax kort daarna tegen krijgt is helemaal oliedom. Nadat de bal via de lat terug het veld in stuitert na een poging van Jan Peters en het strafschopgebied verlaat, trekt Piet Wijnberg volkomen onnodig Carlo de Leeuw onderuit op het puntje van de zestien. Scheidsrechter Charles Corver kan niet anders dan de bal andermaal op de stip leggen en Petur Petursson doet wat Bonsink naliet; scoren vanaf elf meter.

In de tweede helft golft het spel op en neer. Een minuut of twintig voor tijd komt Feyenoord op een 2-1 voorsprong. Een ongelukkige bal van Frank Jansen wordt door Nielsen voor het doel langs getrokken en bij de tweede paal binnen getikt door Carlo de Leeuw.  Vlak daarna beslist Peturson met zijn tweede goal de finale, na een te korte terugspeelbal van Soren Lerby, die door Peters panklaar voor hem neer wordt gelegd; 3-1.

Schitterende pot

Een kwartier later ontploft De Kuip opnieuw. De eerste prijs sinds 1974 is binnen en dat ook nog eens door de aartsrivaal in de finale te verslaan. Ajax-coach Leo Beenhakker baalt, maar heeft wel genoten van de wedstrijd. “Deze finale heeft alles gebracht wat er van verwacht mocht worden. Het was voor zestigduizend mensen een schitterende pot voetbal”, reageert de oefenmeester na afloop in De Telegraaf.

Statistieken

Feyenoord – Ajax 3-1 (1-1). 19. Arnesen 0-1, 39. Petursson 1-1 (strafschop), 71. De Leeuw 2-1, 75. Petursson 3-1.

Feyenoord: Hiele, Wijnstekers, Nielsen, Van der Korput, Brard, Notten, Stafleu, Van Deinsen, Peters, Petursson (82. Bouwens), De Leeuw.

Ajax: Schrijvers, Wijnberg, Krol, Janssen, Boeve, Schoenaker, Arnesen, Lerby, Bonsink (77. Pen), Ling (56. Van Geel), Tahamata.