Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1979: Ajax na twee duels voorbij FC Twente

KNVB Media
KNVB Media
26 februari 2018, 18:00
1:59

Clarke benut de strafschop en brengt Ajax langszij in het eerste duel. - Foto:

Het is onrustig in het voorjaar van 1979 bij Ajax. Trainer Cor Brom leeft in onmin met voorzitter Ton Harmsen en ook binnen de selectie heerst verdeeldheid. Desondanks lijden de prestaties van de Amsterdammers er niet onder. De club staat op 15 mei 1979 bovenaan in de Eredivisie en kan die dag met winst op FC Twente ook de KNVB Beker binnenhalen.

Ajax heeft een mix van ervaring uit het gouden team van begin jaren ’70, aangevuld met jonge talenten als Frank Arnesen, Soren Lerby, Tscheu La Ling en Simon Tahamata. FC Twente beleeft een mager seizoen. Na de vierde plaats een jaar eerder en meerdere Europese successen in de jaren ’70 is de ploeg onder Spitz Kohn niet meer dan een middenmoter. Winst van de KNVB Beker kan het seizoen redden.

Twee duels

In het eerste finaleduel mag FC Twente hopen op dit succes. Dankzij een eigen doelpunt van Wim Meutstege staat de ploeg lang op voorsprong. Ray Clarke maakt echter vanaf de stip gelijk. Omdat de score na 120 minuten niet meer is veranderd en er geen gebruik wordt gemaakt van strafschoppen, is De Kuip twee weken later ook het decor van de replay.
 
Hierin laat Ajax duidelijk het krachtsverschil zien. Nadat Clarke de score heeft geopend, loopt Ajax na rust verder uit dankzij mooie doelpunten. Tahamata schiet raak van afstand en Dick Schoenaker scoort met misschien wel de laagste kopbal ooit. Ajax wint met 3-0 en is een KNVB Beker rijker. Later haalt de ploeg van Brom ook de landstitel binnen. De onrust blijft echter waarna Brom aan het begin van het nieuwe seizoen alsnog wordt ontslagen.

Statistieken

1e duel: Ajax – FC Twente 1-1 (1-1). 14. Meutstege (e.d.) 0-1, 42. Clarke (pen) 1-1.
 
Ajax: Schrijvers, Meutstege, Krol, Wijnberg, Everse, Arnesen, Schoenaker, Lerby, Ling, Clarke (109. Erkens), Tahamata.
 
FC Twente: Van Gerven, Gritter, Drost, Overweg, Zondervan, Otto, Van der Vall, Pahlplatz, Bos, Lindsted (111. Torres), Thoresen.
 
Replay: Ajax – FC Twente 3-0 (1-0).  26. Clarke 1-0, 47. Tahamata 2-0, 64. Schoenaker 3-0
 
Ajax: Schrijvers, Meutstege, Krol, Wijnberg, Everse, Arnesen, Schoenaker, Lerby, Ling (79. Erkens), Clarke, Tahamata.
 
FC Twente: Van Gerven, Strijdveen (58. Lindsted), Drost, Overweg, Zondervan, Otto, Van der Vall, Pahlplatz, Bos, Gritter, Thoresen.
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen