Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1978: Eerste prijs in clubhistorie AZ’67

KNVB Media
KNVB Media
26 februari 2018, 16:00
4:02

Willem van Hanegem neemt de zojuis veroverde KNVB Beker in ontvangst. - Foto:

Als AZ op 5 mei 1978 het Olympisch Stadion in Amsterdam betreedt voor de KNVB Bekerfinale, is dat voor het eerst in de historie van de club. Maar alleen de finale bereiken, is voor de dat jaar als nummer drie geëindigde ploeg van Cor van der Hart niet voldoende. De eerste prijs in de clubhistorie moet mee naar huis worden genomen.

Dan moet wel worden afgerekend met buurman Ajax. De ploeg van trainer Tomislav Ivic is in de competitie één plekje hoger geëindigd dan AZ, op de tweede plaats achter de dat jaar ongenaakbare landskampioen PSV, en wil koste wat kost niet met lege handen eindigen.

Meer spannend dan goed

Wat volgt is een meer spannende dan goede finale waarin beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd zijn. De bijna vijftigduizend toeschouwers zien Bert van Marwijk na een klein uur de bal voor de goal van Ajax-keeper Piet Schrijvers langs trekken. Het lijkt een simpele prooi voor Soren Lerby, maar de Deen glijdt uit, waardoor de bal voor de voeten komt van Henk van Rijnsoever, die de bal aanneemt en met links raak schiet.

Die goal blijkt voldoende voor de overwinning, want gescoord wordt er in het half uur dat volgt niet meer. Trots trekken de mannen van AZ de traditionele witte badjassen aan nadat scheidsrechter Siem Wellinga voor het laatst heeft gefloten en betreden zij de tribune. Captain Willem van Hanegem sluit de rij. Aan hem de eer om de KNVB Beker in ontvangst te nemen. Elf jaar na de oprichting van Alkmaar Zaanstreek is de eerste prijs binnen.

Statistieken

AZ’67 - Ajax 1-0 (0-0). 58. Van Rijnsoever 1-0.

AZ’67: Meskovic, Hovenkamp, Spelbos, Van Rijnsoever (70. Peters), Arntz, Ursem, Metgod, Van Hanegem, Nygaard, Van Marwijk (80. Verheyen), Kist.

Ajax: Schrijvers, Zuidema, Van Dord, Krol, Lerby, Arnesen (75. Everse), Schoenaker, La Ling (65. Erkens), Meijer, Geels, Tahamata.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen