Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1977: PEC Zwolle steelt de show, FC Twente de KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
26 februari 2018, 14:00
2:42

De eerste prijs voor FC Twente is binnen: de KNVB Beker. - Foto:

PEC Zwolle staat op Hemelvaartsdag 1977 voor de tweede keer in de historie in de finale van de KNVB Beker. De ploeg uit de Eerste divisie treft Eredivisionst FC Twente, logischerwijs de grote favoriet voor de winst.

Toch is er in de finale in Nijmegen nauwelijks te zien dat de Tukkers op een niveau hoger speler. Sterker nog, vooral in de eerste helft is PEC Zwolle de bovenliggende partij. Yuri Banhoffer scoort zelfs met het hoofd, maar scheidsrechter Cees de Bruin keurt de treffer af. Even later kopt Jan Hendriksen op de lat. In de tweede helft bijt FC Twente meer van zich af. PEC Zwolle, gesteund door vele uitzinnige supporters, houdt echter eenvoudig stand. Na negentig minuten is het nog altijd 0-0.

‘Laat maar schieten’

Pas in de verlenging maakt de club uit Enschede het verschil. Sterspeler Epi Drost maakt na vijf minuten met een enorme knal van dertig meter de openingstreffer. Het verhaal gaat dat Rinus Israël, aanvoerder van PEC Zwolle, vlak daarvoor naar zijn medespeler had geschreeuwd: ‘Laat maar schieten’. Het blijkt een dure fout.
 
Wanneer Theo Pahlplatz over het been van Ben Hendriks valt, is de wedstrijd gespeeld. Arnold Mühren benut het buitenkansje vanaf elf meter. Het moegestreden PEC Zwolle krijgt daarna nog een klap te verwerken. Jan Jeuring maakt in zijn afscheidswedstrijd de 3-0. Het betekent de eerste hoofdprijs in de clubhistorie van FC Twente.

Statistieken

FC Twente – PEC Zwolle 3-0 n.v. (0-0).  95. Drost 1-0, 105. Mühren (pen) 2-0, 110. Jeuring 3-0.
 
FC Twente: Van Gerven, Van Ierssel, Overweg, Drost, Bruggink, Thijssen, Van der Vall, Mühren, Wildschut, Gritter (Pahlplatz), Thoresen (Jeuring).
 
PEC Zwolle: Nieuwenhout, Drost, Israël, Hendriks, Warnas, Hoekstra (Petersen), Sörensen, IJzerman (Van 't Land), Hendriks, Banhoffer, Hendriksen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen