1975: FC Den Haag bluft FC Twente af

23 februari 2018, 17:00
5:22

De 1-0 van FC Den Haag in de maak. - Foto:

FC Twente gaat de finale van de KNVB Beker in 1975 in als de grote favoriet. De club uit Enschede draait een goed seizoen in de Eredivisie (het eindigt uiteindelijk als vierde) en staat in de finale van de UEFA Cup. Tegenstander FC Den Haag, dat juist een matige jaargang beleeft, lijkt op papier kansloos.

In de eerste helft lijkt deze verwachting te kloppen. FC Twente, in de halve finale nog te sterk voor het verrassend ver gekomen IJsselmeervogels, heerst en stuurt de Hagenaars van het kastje naar de muur. De ploeg van trainer Spitz Kohn creëert ook meerdere kansen, maar mist net het laatste beetje geluk. Vooral Johan Zuidema is dicht bij de 1-0. Hij neemt de bal in één keer uit de lucht op zijn slof, maar schiet op de paal. Even later omspeelt Theo Pahlplatz de keeper, maar hij ziet de bal in het zijnet verdwijnen.

Initiatief

Aad Mansveld toont de Cup.

Na rust zet FC Den Haag, in Rotterdam nog steevast aangemoedigd als ‘ADO’, zijn tanden in de wedstrijd. Langzaam neemt de ploeg het initiatief over en dringt de verraste Tukkers terug op eigen helft.

De 1-0 valt uit een indirect genomen vrije trap. Aad Mansveld zet door, doelman Volkmaar Gross laat los waarna Henk van Leeuwen van dichtbij de 1-0 aantekent. Even later knalt Rob Ouwehand namens de Hagenaars van grote afstand op de paal. De winst komt voor FC Den Haag niet meer in gevaar. De ploeg kan daarom voor de tweede keer in de historie bekersucces vieren.