1974: PSV verplettert titelverdediger NAC

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2018, 14:00

Prins Claus overhandigt de KNVB Beker aan Willy van der Kuijlen. - Foto: De KNVB'er

"Het wordt een grote zege voor PSV." PSV-doelman Jan van Beveren toont zich voorafgaand aan de KNVB Bekerfinale van 1974 niet bepaald onder de indruk van tegenstander NAC. Geen wonder, na de bekerzege van een jaar eerder is NAC in het seizoen 1973/’74 vooral druk het vege lijf te redden op het hoogste niveau.

De goalie krijgt gelijk. De finale, die gespeeld wordt in de Rotterdamse Kuip, wordt een eentonig schouwspel, waarin PSV veel te sterk is voor de tegenstander. Al na tien minuten schiet Gerrie Deijkers PSV naar een 1-0 voorsprong, René van de Kerkhof verdubbelt vlak voor rust de score.

Willy van der Kuijlen-show

Na de pauze volgt de Willy van der Kuijlen-show. De scherpschutter, die in de halve finale persoonlijk verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Ajax, schiet drie keer raak. Tussendoor maakt ook de jonge Ralf Edström nog een doelpunt, waardoor de teller uiteindelijk blijft steken op 6-0. De tweede bekerzege uit de historie van de club is binnen.

VI-verslaggever Joop Niezen is na afloop onder de indruk van het spel van de winnaar. “Het Eindhovense collectief speelde bewonderenswaardig voetbal, waar de optimale concentratie duimendik vanaf straalde. Voetbal trouwens dat gebaseerd was op een fenomenale conditie met razendsnelle overschakeling van verdedigen naar aanvallen.”

Prins Claus (l) en KNVB-bondsvoorzitter Meuleman genieten van de voetbalshow van PSV.

NAC graaft eigen graf

Tegenstander NAC komt er wat minder van af in zijn verslag. “In zo’n geval verwacht je van de tegenstander dat hij ontregelende maatregelen neemt: breedte- of zelfs achteruitvoetbal, bal in de ploeg houden, voetbal over veel schijven. NAC koos voor een sympathieker concept – had óók haast – maar groef daarmee het eigen graf.”

Statistieken

PSV – NAC 6-0 (2-0). 10. Deijkers 1-0, 40. René van de Kerkhof 2-0, 51. Van der Kuijlen 3-0, 53. Edström 4-0, 58. Van der Kuijlen 5-0, 90. Van der Kuijlen 6-0.