1973: NAC effectiever in de ‘traditional’ tegen NEC

23 februari 2018, 12:00
1:46

NAC juicht: de KNVB Beker is binnen! - Foto:

NAC – NEC in De Kuip. De Nederlandse voetbalwereld vreest lege tribunes voor het duel tussen deze middenmoters. Niets is echter minder waar. Zowel in Breda als Nijmegen zijn de fans razendenthousiast over deze unieke wedstrijd. Maar liefst 46.000 toeschouwers zijn op Hemelvaartsdag 1973 aanwezig bij één van de meest sfeervolle bekerfinales ooit.

Dit komt met name door de fans van NAC die hun ploeg negentig minuten lang toezingen, geholpen door de vele muzikanten die hun instrument mee het stadion in hebben genomen. Het zorgt voor een bijzondere sfeer. De Bredanaren hebben dan ook iets te vieren. Terwijl NEC het initiatief heeft en meerdere kansen creëert, blijft NAC eenvoudig overeind. Dit is met name te danken aan doelman Jan de Jong, die een magistrale wedstrijd speelt.

Eenvoudig kunstje

Aan de andere kant gaat Harry Schellekens juist in de fout. Na tien minuten tast de keeper mis na een corner van Martien Vreijsen. Het is voor Stanley Bish een eenvoudig kunstje om van dichtbij de 1-0 aan te tekenen. Na rust is het na één van de spaarzame uitbraken van de ploeg van trainer Henk Wullems ook 2-0. De bal belandt voor de voeten van Ad Brouwers, die onverwachts al vallend uithaalt. Opnieuw is Schellekens geklopt.

Het is het begin van een waar volksfeest. De selectie van NAC zet samen met de fans al hossend en zingend De Kuip in vuur en vlam. Deze festiviteiten gaan tot in de vroege uurtjes door in de binnenstad van Breda. De eerste KNVB Beker voor NAC is binnen!