Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1972: Ajax voltooit deel twee van de trilogie

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2018, 10:00

In 1972 verslaat Ajax in de bekerfinale FC Den Haag. - Foto: KNVB Media

Op een regenachtige Hemelvaartsdag in mei 1972 stappen Ajax en FC Den Haag het veld van de Rotterdamse Kuip op voor de finale van de KNVB Beker. Ajax wil na de landstitel ook het bekertoernooi op zijn naam schrijven, maar moet dan in de finale wel afrekenen met underdog FC Den Haag.

Het wordt, tegen de verwachting in misschien, een buitengewoon boeiende confrontatie, waarin Ajax weliswaar de bovenliggende partij is, maar het tot in de laatste minuut spannend blijft. De wedstrijd begint overigens iets later. Bij het beginsignaal blijkt er te weinig kleurverschil tussen de beide shirts te zitten, waardoor FC Den Haag genoodzaakt is iets anders aan te trekken.

Cruijff schittert

Ruim 55.000 mensen zien Ajax vervolgens na een dik half uur op voorsprong komen door een doelpunt van Johan Cruijff, na goed voorbereidend werk van Barry Hulshoff en Johan Neeskens. Wanneer Gerrie Mühren na de pauze een strafschop benut, lijkt het duel beslist. De strafschop wordt toegekend nadat Cruijff tot driemaal toe een aanslag te verwerken krijgt, de derde keer in het strafschopgebied en scheidsrechter Jef Dorpmans, na eerst twee keer goed voordeel te hebben gegeven, de bal op de stip legt.

Den Haag komt echter al snel terug in de wedstrijd via een mooie boogbal van Hans van Eeden. De spanning is voor even terug, maar een doelpunt van Piet Keizer vergroot de marge weer naar twee. Ajax lijkt de klus geklaard te hebben, maar als Aad Mansveld vijf minuten voor tijd vanaf elf meter de 3-2 maakt uit een omstreden strafschop, knijpen de Amsterdamse billen nog even samen. Gelukkig voor Cruijff en co. zeilt een afstandsknal van Den Haag vlak voor tijd rakelings over het doel van Heinz Stuy.

Kroon op het seizoen

Het blijkt het slotakkoord van een onverwacht boeiende finale. Ajax pakt zodoende na de landstitel ook de KNVB Beker, waardoor deel twee van de gewenste trilogie een feit is. Drie weken later volgt de grande finale in hetzelfde stadion; Ajax verslaat in de Europa Cup I-finale Internazionale met 2-0 door twee goals van Cruijff en zet daarmee de kroon op een opnieuw geweldig seizoen.

Statistieken

Ajax – FC Den Haag 3-2 (1-0). 34. Cruijff 1-0, 61. Gerrie Mühren 2-0 (strafschop), 68. Van Eeden 2-1, 74. Keizer 3-1, 85. Mansveld 3-2 (strafschop).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen