Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1971: Ajax pakt met KNVB Beker eerste prijs van het seizoen

KNVB Media
KNVB Media
22 februari 2018, 18:00

In 1971 verslaat Ajax Sparta in de KNVB bekerfinale - Foto: KNVB Media

1971 is het begin van het gouden Ajax dat drie jaar domineert in Nederland en Europa. De KNVB Beker is in dat jaar de eerste prijs die de ploeg van Rinus Michels binnenhaalt. In twee duels rekenen de Amsterdammers af met Sparta.

Het bekerseizoen 1970/’71 is voor Ajax een opmerkelijke. Zo reist de ploeg op 7 april 1971 af naar Rotterdam voor een kwartfinaleduel tegen Feyenoord. De Rotterdammers zijn op dat moment regerend houder van de Europa Cup I. Na een prachtige strijd komt Ajax als winnaar uit de bus. Dick van Dijk scoort vlak voor tijd de winnende treffer: 1-2.
 
Twee weken later ontmoet Ajax in de halve finale NEC in het Haagse Zuiderpark. De wedstrijd begint 45 minuten later dan gepland, omdat een toeschouwer de doelpalen kapot had gezaagd. Na een nieuw spektakelstuk vol emotie winnen de Amsterdammers met 2-0.

Twee fouten Stuy

Sparta is de tegenstander in de finale. In De Kuip maakt Ajax het zich bijzonder lastig omdat doelman Heinz Stuy twee keer in de fout gaat. Het levert treffers op van Janusz Kowalik en Dries Visser. Tien minuten voor tijd dwingt Ajax alsnog een replay af dankzij de tweede goal van Johan Cruijff.
 
In de tweede wedstrijd in het Olympisch Stadion is Ajax duidelijk de betere, al is het verschil op het scorebord slechts minimaal. Ajax wint dankzij treffers van Gerrie Mühren en Johan Neeskens met 2-1. Namens Sparta treft Stef Walbeek doel. Veel tijd om van de overwinning te genieten is er niet. Ajax moet zich gereed maken voor de kampioenswedstrijd tegen Feyenoord en de finale van de Europa Cup I tegen Panathinaikos.

Statistieken

Eerste duel: Ajax – Sparta 2-2 n.v. (0-1). 39. Kowalik 0-1, 62. Cruijff 1-1, 74. Visser 1-2, 81.  Cruijff 2-2.
 
Ajax: Stuy, Suurbier, Vasovic, Hulshoff, Rijnders, Mühren (62. Blankenburg), Neeskens (75. Suurendonk), Swart, Van Dijk, Cruijff, Keizer. 

Sparta: Doesburg, Eijkenbroek, Heijerman, Ter Horst, Walbeek, Van der Veen, Venneker, Visser, Klijnjan, Kristensen, Kowalik (109. Koudijzer).

Re-play: Ajax – Sparta 2-1 (1-0).  4. Gerrie Mühren (strafschop) 1-0, 47. Walbeek 1-1, 52. Neeskens 2-1.
 
Ajax: Stuy, Suurbier, Vasocic, Hulshoff, Blankenburg, Rijnders, Mühren, Neeskens, Swart, Cruijff, Keizer.
 
Sparta: Doesburg, Eijkenbroek, Heijerman, Ter Horst, Walbeek, Van der Veen (46. Van der Sluis), Venneker, Visser, Klijnjan, Kristensen, Kowalik.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen