Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1970: Bijzondere bekerwinst voor Ajax

KNVB Media
KNVB Media
22 februari 2018, 16:00

In de bekerfinale van 1970 verslaat Ajax PSV. - Foto: KNVB Media

De finale van 1970 tussen Ajax en PSV verdient om allerlei redenen het predikaat historisch. Niet alleen vanwege de locatie (Stadion De Vliert in Den Bosch), het afscheid van arbiter Schalks of het feit dat Ajax met de bekerwinst de dubbel pakte, maar vooral omdat finalist Ajax in de 1/8e finale met 2-1 was uitgeschakeld door AZ’67!

De kiem van deze vreemde gang van zaken lag in het feit dat met een oneven aantal clubs aan het bekertoernooi werd begonnen. Met 53 deelnemende clubs was een ‘normaal’ bekerschema niet of nauwelijks mogelijk.

Lastige loting

Dat was nog geen probleem in de eerste ronde (bekerhouder Feyenoord kreeg een bye) en in de tweede ronde (AGOVV werd vrijgeloot). Maar na de achtste finaleronde, die bestond uit zeven duels, bleek de bezetting van de kwartfinales wel lastig: er waren immers maar zeven deelnemers.

In plaats van weer (zoals in de tweede ronde) een club vrij te loten, was in de reglementen opgenomen dat nu een verliezer moest worden bij geloot. De loting, die plaatsvond in de bestuurskamer van PSV, bepaalde dat Ajax alsnog in de kwartfinale mocht aantreden, tegen stadsgenoot DWS.

Keizer en Cruijff bezorgen Ajax beker

Ajax-trainer Rinus Michels was uiteraard verheugd dat Ajax het bekertoernooi zou vervolgen, maar had er verder geen goed woord voor over: ‘Ik vind het een krankzinnige zaak dat je in een bekertoernooi zelfs met een geleden nederlaag nog bekerwinnaar kunt worden.’

Blijkbaar beschikte Michels over een vooruitziende blik, want nadat DWS in de kwartfinale met 2-1 was bedwongen, walste Ajax in de halve finale met 4-0 over FC Twente heen en won het in de finale met 2-0 van PSV. In een uitverkochte De Vliert (dertigduizend toeschouwers) zorgden Piet Keizer en Johan Cruijff voor de doelpunten.

Pressepapier en scheerapparaat

De KNVB was uiteraard niet gelukkig met deze gang van zaken en verwijderde de betreffende regel direct uit de reglementen. Tevens werd in het daaropvolgende seizoen een tussenronde ingevoerd, om zo tot een even aantal kwartfinalisten te komen.

Kleine pleister op de wonde voor PSV was dat de club zich, omdat Ajax zich ook al tot kampioen had gekroond, verzekerde van deelname aan het Europa Cup II-toernooi. Ook scheidsrechter Schalks verliet het stadion niet met lege handen: hij kreeg van de finalisten als afscheidsgeschenk een pressepapier (Ajax) en een scheerapparaat (PSV).

Statistieken

Ajax-PSV 2-0 (1-0). 22. Keizer 1-0, 69. Cruijff 2-0.

Ajax: Stuy, Vasovic, Suurbier (Hulshoff), Suurendonk, Krol, Rijnders, Gerrie Mühren, Swart, Söndergaard, Cruijff en Keizer.

PSV:  Doesburg, Van Stippent, Van den Dungen, Radovic, Kemper, Veenstra, Bjerre, Schmidt Hansen, Van der Kuylen (Schrijvers), Strik en Ressel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen