1969: Feyenoord wint KNVB Beker na eerste replay

22 februari 2018, 14:00

Feyenoord wint in 1969 de KNVB Beker door PSV in de replay met 2-0 te verslaan. - Foto: KNVB Media

In 1969 wordt de finale van de KNVB Beker voor het eerst pas na twee duels beslist. Feyenoord en PSV blijven in De Kuip op woensdag 11 juni na 120 minuten op 1-1 steken. Drie dagen later volgt de beslissing.

En daarmee is vooral het publiek de grote winnaar. Want de eerste wedstrijd bood zoveel spektakel en sfeer, dat niemand rouwig was om een tweede duel tussen deze topteams.

Vier duels in elf dagen

Alleen de PSV-selectie stond niet te springen om een nieuwe uitputtingsslag. Zij hadden in de halve finale ook een replay nodig gehad om door te komen. Wim van den Dungen schoot de Eindhovenaren tegen Sparta (1-1 en 1-0) naar de finale. Omdat ook deze uiteindelijk over twee wedstrijden beslist zou worden, speelde de ploeg vier wedstrijden in elf dagen, inclusief twee verlengingen.

Uitblinker Coen Moulijn stond in de eindstrijd aan de basis van de eerste Feyenoord-treffer. De rappe linksbuiten speelde knap Henk Wery aan, die vervolgens hard en laag inschoot. Na rust stroopte PSV de mouwen op. Technisch werd het spel minder, maar de spanning en strijd namen almaar toe. Een fout van Eddy Pieters Graafland leidde uiteindelijk tot de 1-1. De Feyenoord-doelman liet een vlammend schot van Lazar Radovic door zijn handen glippen.

Beste wedstrijden

Het vermoeide PSV kan in de replay geen moment het niveau halen van drie dagen eerder. Feyenoord daarentegen speelt één van zijn beste wedstrijden van het seizoen. De overwinning komt dan ook geen moment in gevaar voor de Rotterdamse ploeg, tot vreugde van de bijna zestigduizend toeschouwers (veelal op de hand van Feyenoord).

Het kwaliteitsverschil is echter pas in de tweede helft pas zichtbaar op het scorebord. Op aangeven van Guus Haak schiet Wim van Hanegem vlak na rust de 1-0 tegen de touwen. Vlak voor tijd zorgt Wery voor de beslissing, na een weergaloze aanval over meerdere schijven: 2-0.
Het feest is compleet voor Feyenoord. Na het landskampioenschap is nu ook de winst van de KNVB Beker een feit. PSV mag als verliezend finalist het volgende seizoen uitkomen in de Europa Cup II.