Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1968: De beker is eindelijk voor ADO

KNVB Media
KNVB Media
22 februari 2018, 12:00

Lex Schoenmaker is zijn shirt kwijt na de bekerzege op Ajax in 1968. - Foto: Beeld/ADO

Als ADO en Ajax op 3 juni 1968 het veld van het Zuiderpark opstappen, is dat de vijfde keer dat de thuisploeg in de KNVB Bekerfinale staat. Nog nooit werd er echter gewonnen. In eigen huis moet daar nu maar eens verandering in worden gebracht.

Die opdracht is geen sinecure. Tegenover het ADO van Lex Schoenmaker staat het grote Ajax, dat met Johan Cruijff, Piet Keizer en Rinus Michels op het punt staat de wereld te veroveren. Kort voor het duel hebben beide ploegen elkaar nog getroffen in de competitie. Volgens Schoenmakers is daar nog over gesproken. "Zo van: als wij kampioen worden, dan wordt het voor ons makkelijker om een week later in het Zuiderpark de teugels te laten vieren."

Geïnspireerd door de ambiance

Maar eenmaal in de bekerfinale denken de spelers van trainer Ernst Happel daar anders over. In een bomvol Zuiderpark wordt niet alleen de thuisploeg geïnspireerd door de ambiance. "Het zit ook helemaal niet in de natuur van de Ajacieden om het rustig aan te doen”, weet Schoenmakers. “Die wilden na de titel ook de beker. Prima natuurlijk, maar dat hebben wij niet toegelaten."

Schoenmaker zelf opent de score na een minuut of twintig. "Als diepste middenvelder kwam ik vaak in de zestien. De bal kwam terug van de lat na een schot van Harrie Heijnen en ik roste hem erin." De 2-0 volgt al snel via Kees Aarts, maar na de aansluitingstreffer van Keizer vlak na de rust wordt het spannend. "We hebben nog even in het gedrang gestaan, maar we speelden heel gedreven."

De ontlading is groot

De ontlading in het Zuiderpark is groot als het laatste fluitsignaal klinkt. Na vijf verloren finales wint ADO eindelijk de eerste prijs in het betaalde voetbal. Voor je het weet loop je dan in je blootje over het veld. Een dag later schrijft de Haagse Courant dat de supporters de shirts van de spelers aan stukken scheuren. De reepjes groene stof worden thuis als relikwieën gekoesterd.

Statistieken

ADO – Ajax 2-1 (2-0). 23. Schoenmaker 1-0, 28. Aarts 2-0, 48. Keizer 2-1.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen