1967: NAC houdt lang stand tegen superieur Ajax

KNVB Media
KNVB Media
21 februari 2018, 18:30

Ajax verslaat in de finale NAC met 2-1. - Foto: KNVB Media

Ajax speelt in de finale van de KNVB Beker 1967 met NAC. De landskampioen creëert de ene kans na de andere. Wanneer Johan Cruijff na ruim een uur de openingstreffer maakt, kan niets een Amsterdams feestje nog verstoren.

De speaker van dienst in Stadion De Meer roept vijf minuten na het doelpunt de supporters dan ook op om na de wedstrijd niet het veld te betreden. “De huldiging van Ajax moet doorgang kunnen vinden."

De mededeling werkt voor de Brabanders als een rode lap op een stier. Met dank aan doelman Peter van der Merwe en paal en lat wordt de slotfase van de wedstrijd gehaald met slechts één doelpunt verschil op het scorebord. En dan gebeurt het ongelooflijke. Karel Vesters kopt vanuit het niets de gelijkmaker tegen de touwen.

Hopen op een stunt

Breda hoopt plotseling weer op een stunt. De verlenging ligt de ploeg wel. Zowel tijdens de eerste ronde als de halve finale was de NAC doorgekomen na verlenging. Dus waarom zou het niet kunnen in de finale tegen Ajax?

Het blijkt ijdele hoop. De krachten vloeien weg bij de Brabanders en Ajax pakt de dikverdiende zege. Klaas Nuninga zorgt in de tweede helft van de verlenging voor de beslissing: 2-1. Ajax kan alsnog gehuldigd worden. De oproep van de speaker is iedereen echter allang weer vergeten. Duizenden supporters vieren het feest op het veld van De Meer.