1966: Ook Sparta is te sterk voor ADO

21 februari 2018, 16:00

De finale gaat in 1966 tussen Sparta en ADO. - Foto: KNVB Media

Sparta – ADO: zo luidt het affiche voor de finale van de 48e editie van de KNVB Beker. Voor de Hagenaars is het de vierde keer in zeven jaar tijd dat de bekerfinale wordt bereikt, maar nog nooit werd de beker gewonnen. Komt daar nu eindelijk verandering in?

Nee, zo luidt het antwoord na negentig minuten voetbal waarin ADO wel de bovenliggende partij is, maar het niet weet te scoren. In stadion Feijenoord is Sparta heel wat efficiënter. Ja, ADO is zeker voor de pauze - zoals verwacht - de baas op het veld, maar de Rotterdammers wachten op het juiste moment om toe te slaan.

Precisie mist

Een goede wedstrijd wordt het niet. “Het weer werkte al evenmin mee als de spelers, die zeer gespannen waren en in hun nervositeit de precisie misten, welke noodzakelijk is om tot een goede spelopbouw te komen”, schreef Herman Kuiphof in zijn analyse van het duel in Sportkroniek.

In de eerste helft probeert ADO de Sparta-muur te slechten, maar door Spartaans verdedigen zijn de kansen schaars voor de Hagenaars. Na de pauze bijt Sparta iets meer van zich af en blijkt al snel de verdediging niet ADO’s sterkste linie. Het doelpunt valt dan ook aan die kant. Na precies een uur voetballen schiet Ole Madsen Sparta op 1-0.

‘Verdiende overwinning’

In de dertig minuten die resteren probeert ADO het wel, maar weer bijt het zich stuk op de stugge Sparta-defensie. “Achteraf bezien was Sparta’s overwinning dus wel verdiend: door sterker verdedigen en door wat meer stootkracht in de aanval”, vond Kuiphof. “Bovendien gaf deze wedstrijd de indruk dat Sparta over een betere Cupfighters-mentaliteit beschikt dan het technisch fraaier en sierlijker spelende ADO.”