Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1964: Fortuna neemt de strafschoppen beter dan ADO

KNVB Media
KNVB Media
21 februari 2018, 12:00

De finale gaat in 1964 tussen ADO en Fortuna'54. - Foto: KNVB Media

Strafschoppen! Zo luidt het verdict in mei 1964 wanneer ADO en Fortuna’54 het tegen elkaar opnemen in de KNVB Bekerfinale. Noch in de eerste negentig minuten, noch in de 4 x 7½ minuten die volgen, komen de beide teams tot scoren, waardoor penalty’s de beslissing moeten brengen.

ADO, dat de eindstrijd heeft bereikt door in de halve finale Ajax met 1-0 te verslaan via een doelpunt van Kees Aarts, weet zich in Eindhoven gesteund door talloze getrouwen uit Den Haag. “Zij waren niet met lege handen gekomen getuige de veelsoortige, herrievoortbrengende attributen, die zij meetorsten, waarbij er ook aanhangers waren, die niet tegen een nummertje verkleden hadden opgezien”, zo was te lezen in Sportkroniek.

Sneldichters leven zich uit

Maar ook de opponent uit Limburg liet zich niet onbetuigd. “Dat heeft iedereen na de gunstige afloop voor de Fortunezen duidelijk hoorbaar kunnen vaststellen. Zij hadden eveneens borden bij zich, waarop sneldichters zich hadden kunnen uitleven en waarbij dankbaar gebruik was gemaakt van het woord ‘hup’ dat zo heerlijk rijmt op ‘cup’.”

De wedstrijd dan. Die duurt maar liefst 140 minuten. Na de negentig minuten reguliere speeltijd en de dertig minuten verlenging volgen twintig minuten voor het nemen van de strafschoppen. Saai is het overigens allerminst, zo getuige het verslag. “In deze voetbalmarathon waren er geen treffers te noteren, maar verder kregen de bezoekers alles, wat er bij voetbal is te beleven. Het was een verfrissing, een belevenis. Bedankt heren van ADO en Fortuna, voor het appetijtelijke voetbaldiner.”

Het aankijken meer dan waard

Fortuna blijkt de voetballend wat betere ploeg, maar ADO compenseert dat met een ongebreideld enthousiasme, waardoor de wedstrijd het aankijken meer dan waard is. Fortuna is het dichtst bij een doelpunt, maar ADO-goalie Van Vianen stopt de penalty van Fortuna-spil Cor der Hart. Uiteindelijk eindigt het in stafschoppen, waarbij de Limburgers hun zenuwen het best onder controle hebben. De Cup gaat voor de tweede keer in de geschiedenis naar Fortuna!

Statistieken

ADO – Fortuna’54 0-0 (Fortuna w.n.s. 3-4).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen