Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1961: Loepzuivere hattrick Groot bezorgt Ajax de KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
20 februari 2018, 15:00

De finale gaat in 1961 tussen NAC en Ajax. - Foto: KNVB Media

NAC maakt het Ajax flink lastig in de finale van de KNVB Beker in 1961. De ploeg strijdt in het Haagse Zuiderpark voor elke meter en creëert vele kansen.

Wanneer Henk Groot in de 78ste minuut aan de aandacht van zijn vaste bewaker Theo Laseroms ontsnapt en de Amsterdammers op voorsprong schiet, is het verzet echter gebroken. Ajax is vanaf dat moment verlost van de daarvoor zo felle tegenstander en breidt de voorsprong gemakkelijk uit. Aanvoerder Groot is beide keren de afmaker: 3-0.

Grote geestdrift

"Daarvóór was echter NAC de favoriet geweest van de eesten van de rond 20.000 toeschouwers", schrijft de Volkskrant daags na de finale. "Tegenover een soms mat lijkend Ajax speelde de Bredase ploeg met grote geestdrift en overtuiging, die vanuit de hechte verdediging naar de aanval golfden."

Dat mocht dan zo zijn, scoren deden de Bredanaars niet. "In het Bredase binnentrio ontstond telkens kortsluiting. Zo wist NAC de kansen niet te grijpen toen de tijd nog rijp was. Later zou de Bredase defensie, die bergen verzet had, zich in doffe wanhoop afvragen door welk zesde zintuig Henk Groot van Ajax telkens naar de plaats geleid werd waar een kans zou komen."

Ticket voor Europa

Helaas voor NAC slaat Ajax in het laatste kwartier toch nog toe. "Ajax schroefde nu het nog altijd gezapige tempo met een ruk om hoog. NAC had zichzelf onmachtig verklaard om 'n doelpunt te scoren, maar Ajax trok het oude wapen, met op het scherp Henk Groot." De eerste treffer van de aanvoerder van Ajax werd NAC teveel. "Dit doelpunt was voldoende om NAC te breken en om Ajax onweerstaanbaar te doen oprukken."

Het levert Ajax uiteindelijk nog twee doelpunten en de KNVB Beker op. Maar dat is niet alles; voor het eerst in de historie levert de winst van de KNVB Beker niet alleen een trofee op. De Amsterdammers krijgen vanwege het succes ook een ticket voor de Europa Cup II.

Statistieken

Ajax – NAC 3-0 (0-0). 78. Groot 1-0, 82. Groot 2-0, 88. Groot 3-0.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen