1959: VVV wint KNVB Beker aan de hand van Jan Klaassens

KNVB Media
KNVB Media
20 februari 2018, 11:00

De finale gaat in 1959 tussen VVV en ADO. - Foto: KNVB Media

In het seizoen 1958/’59 staat de KNVB Beker ter discussie. Er is weinig publieke belangstelling en het wedstrijdprogramma verloopt chaotisch. Zo kan het gebeuren dat wedstrijden in de tweede en vierde ronde vrijwel gelijktijdig worden afgewerkt.

Voor VVV en ADO leeft de finale van de KNVB Beker wel degelijk. Beide supportersgroepen van de finalisten zijn met een grote afvaardiging in het Haagse Zuiderpark aanwezig. ADO is de favoriet, maar het zijn uiteindelijk de Limburgers die er met de Cup vandoor gaan. Uitblinker is Jan Klaassens. Hij heerst in de eerste helft op het middenveld en blinkt na rust ook uit als midvoor. Klaassens zorgt als aanvaller voor de 3-1; de beslissing in de wedstrijd.

Strafschop

Het is een klap voor de Hagenaars die na zeven minuten dankzij Roel Timmer de leiding hebben genomen. Nadat Herman Teeuwen en Hans Sleven de score hebben omgebogen in het voordeel van VVV, krijgt Timmer dé kans op de gelijkmaker. Hij mist echter een strafschop.

Jan Schatorjé maakt uiteindelijk zelfs de 4-1 en bezorgt VVV daarmee de eerste hoofdprijs op het hoogste niveau in de clubgeschiedenis. De KNVB Beker blijft uiteindelijk zelfs twee jaar in het bezit van de Limburgers. De KNVB besluit vanwege de geringe belangstelling in het seizoen 1959/’60 geen bekertoernooi te organiseren.

Statistieken

VVV – ADO 4-1 (2-1).  7. Timmer 0-1, 23. Teeuwen 1-1, 32. Sleven 2-1, 56. Klaassens 3-1, 70.  Schatorjé 4-1.

VVV: Swinkels, Lamberts, Steegh, Nass, Van den Hurk, Klaassens, Spikofski, Teeuwen, Sleven, Erkens, Schatorjé.

ADO: Oostrum, Scherpenisse, Kleindijk, Clavan, Haak, Rijnvis, Jans, Schuurman, Timmermans, Clavan, Timmer.