Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1958: Sparta de sterkste na meeslepend duel met Volendam

KNVB Media
KNVB Media
20 februari 2018, 9:00

De finale gaat in 1958 tussen Sparta en Volendam. - Foto: KNVB Media

Als Sparta en Volendam op donderdag 26 juni 1958 in het Olympisch stadion tegenover elkaar staan in de finale van het bekertoernooi, zijn de Rotterdammers torenhoog favoriet om de eerste KNVB Beker te winnen in de geschiedenis van de club. Een gemakkelijke prooi blijkt Volendam echter allerminst.

Zoals Sportkroniek schrijft: “Sparta en Volendam hebben donderdag allen die menen dat de Nederlandse voetbalbeker niet leeft in de harten van de clubs en dat de organisatie gerust een beetje met de Franse slag kan worden afgedaan, versteld en een tikje beschaamd doen staan.”

Dorado voor inbrekers

Heel Volendam is afgereisd naar Amsterdam zo lijkt het wel als het Olympisch stadion zich vult met duizenden enthousiaste supporters. “Het moet donderdag in Volendam voor inbrekers een dorado zijn geweest, want nagenoeg de gehele bevolking van het vissersplaatsje zat geschaard om de grasmat in het Olympisch Stadion. Althans alle weerbare mannen en vrouwen leefden tot de laatste minuut mee met de dappere strijd van hun jongens.”

Die wedstrijd is dan ook het aankijken meer dan waard en blijft spannend tot de laatste seconde. Twee keer lijkt Sparta definitief afstand te nemen van de opponent, maar even zo vaak knokt Volendam zich binnen een minuut terug in de wedstrijd. De 3-1 van Peet Geel en de 4-2 van Ad Verhoeven worden zo vliegensvlug gevolgd door de 3-2 en de 4-3 van de Volendammers Dick Tol en Jaap Smit.

Eerste Cup

Verder dan die laatste aansluitingstreffer komt Volendam overigens niet, waardoor Sparta de Cup de lucht in kan steken, tot genoegen van het eveneens massaal meegereisde Rotterdamse publiek. Het is het einde van een memorabel bekertoernooi voor Sparta, waarin het in de tweede ronde gelijkspeelt tegen Haarlem. Sparta heeft geluk, bij een gelijkspel plaatst de thuisploeg zich voor de volgende ronde. Het levert uiteindelijk de eerste KNVB Beker in de clubhistorie op.

Statistieken

Sparta – Volendam 4-3 (3-2). 7. Bosselaar 1-0, 18. Smit 1-1, 19. Karregat 2-1 (eigen doelpunt), 42. Geel 3-1, 43. Tol 3-2, 59. Verhoeven 4-2, 60. Smit 4-3.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen