1957: Fortuna’54 buigt achterstand razendsnel om

19 februari 2018, 18:00
2:51

De eerste prijs voor Fortuna'54: de KNVB Beker in 1957. - Foto:

Na zes jaar geen bekertoernooi strijden in het seizoen 1956/’57 de clubs in acht rondes om de hoogste eer. Fortuna’54 is de winnaar nadat het in de zinderende hitte in De Kuip een 2-1 achterstand ombuigt in een 4-2 overwinning.

Feyenoord heeft voor het oog van 35.000 toeschouwers een waanzinnige start. Henk Schouten zorgt met een diagonaal schot onderkant lat in de eerste minuut direct voor de 1-0. De Rotterdammers hebben de kans om de score uit te breiden, maar zien de Limburgers na een kwartier via Bram Appel op gelijke hoogte komen.

Wedstrijd slaat om

Dankzij een treffer van Aad Bak gaat favoriet Feyenoord toch met een 2-1 voorsprong de rust in. Cor van der Gijp heeft na rust zelfs dé kans om zijn club op 3-1 te schieten en daarmee de beslissing te forceren. Doelman Frans de Munck weet zijn inzet echter ternauwernood te keren.

In het laatste kwartier slaat de wedstrijd ineens om. Uit een corner van Bart Carlier kopt André Ravestein de gelijkmaker binnen, waarna de Limburgers de geest krijgen. Drie minuten later is de stand 4-2 in het voordeel van Fortuna’54, door twee nieuwe treffers van aanvoerder Appel. De KNVB Beker is binnen voor Fortuna’54. Het is het eerste succes van de nieuwe club. In Geleen wordt groots feestgevierd.

Statistieken

Fortuna’54 – Feyenoord 4-2 (1-2). 1. Schouten 0-1, 14. Appel 1-1, 42. Bak 1-2, 78. Angenent 2-2, 80. Appel 3-2, 81. Appel 4-2.