Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1948: Stafschoppen brengen Wageningen de beker

KNVB Media
KNVB Media
19 februari 2018, 9:00

De finale gaat in 1948 tussen Wageningen en DWV. - Foto: KNVB Media

Echt vol is het Olympisch Stadion bepaald niet wanneer Wageningen en DWV op 20 juni 1948 het gras betreden voor de finale van de KNVB Beker. En echt verwend worden de twintigduizend supporters die wel zijn afgereisd nou ook niet bepaald door de twee ploegen.

Favoriet voor de eindzege is Wageningen, dat in 1939 de beker ook al heeft weten te winnen. Maar outsider DWV, dat uitkomt in de tweede klasse, speelt een verkapte thuiswedstrijd. Met de Amsterdammers moet dus wel degelijk rekening gehouden worden.

Engelse gasten

De finale van de 37e editie van het bekertoernooi zal niet de boeken in gaan als een van de kwalitatief meest hoogstaande. “Wat moeten de Engelse gasten van het Britse amateurelftal hebben gedacht van een stadion, dat nog niet voor een derde gedeelte gevuld was. En wat moeten zij van het spel hebben gedacht, ook al kwamen ze eerst met de rust in het stadion en bleven daardoor gespaard voor de slechtste wedstrijdhelft”, schrijft Jan Weenink in zijn wedstrijdverslag daags na de wedstrijd.

Hoe slecht die eerste helft ook mag zijn, kansen zijn er wel. De beste voor de ‘thuisploeg’, maar linksbuiten Klaas Ooms heeft het vizier niet op scherp bij drie opeenvolgende pogingen. Aan de andere kant is ook Wageningen gevaarlijk. Van der Weerd komt echter net niet tot scoren. Na de pauze neemt Wageningen het initiatief over, maar gescoord wordt er nog altijd niet.

Solide verdedigingsmuur

Het dichtst bij een doelpunt is DWV, maar de poging van Ooms spat uiteen op de paal. In het slot van de wedstrijd barst de strijd in alle hevigheid los. “Die laatste phase van de finale liep men wederzijds nog storm op de verdedigingen, maar aan beide kanten brokkelde er nooit meer dan één enkele steen uit de verdedigingsmuur, instorten bleef achterwege”, aldus Weenink.

Het draait uit op het nemen van strafschoppen, daar de negentig minuten voetbal geen winnaar aanwijzen. Wageningen blijkt de drie strafschoppen beter te nemen dan DWV en wint zo voor de tweede keer in de clubhistorie de KNVB Beker.

Statistieken

Wageningen - DWV 0-0 (Wageningen w.n.s.).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen