1943: NVB Beker gaat verdiend naar Ajax

16 februari 2018, 13:00

De finale gaat in 1943 tussen Ajax en DFC. - Foto: KNVB Media

In 1943 doorloopt Ajax met speels gemak de rondes tot de finale van de NVB Beker. DWV (5-0), VVA (13-1), ADO’20 (5-1), Hollandia (1-10), HSC (2-0) en Wageningen (8-0) hebben niets in melk te brokkelen tegen de Amsterdammers. In de eindstrijd is DFC de tegenstander in het Olympisch Stadion.

Voor het eerst wordt Ajax serieus op de proef gesteld. In eerste instantie lijkt het daar niet op. Al na drie minuten komen de Amsterdammers op voorsprong. Schleicher bokst namens DFC de bal uit het doel na een poging van Brockman. Hierdoor kan Joop Stoffelen vanaf elf meter de 1-0 op het scorebord zetten. Na 23 minuten maakt Gerrit Fischer ook de 2-0.

Alles op alles

Vanaf dat moment zet DFC alles op alles om de achterstand ongedaan te maken en wankelt Ajax. Kort voor rust brengt Kees Mijnders met zijn treffer de spanning terug. In de tweede helft gaat DFC op jacht naar de gelijkmaker, maar valt de treffer aan de andere kant via Gé van Dijk. Uiteindelijk doet ‘In ‘t Veld nog iets terug voor de ploeg uit Dordrecht: 3-2. Ajax geeft de controle echter niet meer uit handen en sleept verdiend de overwinning over de streep.

Doelman Gerrit Keizer neemt na afloop namens Ajax de NVB Beker in ontvangst. Dit doet hij niet voordat hij zijn pet heeft afgezet en een net jasje over zijn shirt heeft gedaan. Het is de tweede keer dat de Amsterdammers de ‘voetbalbeker’ in bezit hebben.

Statistieken

Ajax – DFC 3-2 (2-1).  3. Stoffelen (pen) 1-0, 23. Fischer 2-0, Mijnders 2-1, Van Dijk 3-1, In ’t Veld 3-2.